DOLAR
34,1 -0,26%
EURO
38,13 -0,19%
ALTIN
2.858,09 -1,11%
BITCOIN
2.166.813,97 -0,75%

BM, Sde Teiman'daki Tecavüz İddialarını Araştırma Çağrısı Yaptı

BM, İsrail askerlerinin bir Filistinliye tecavüzüne ilişkin araştırma talebinde bulundu ve insan hakları ihlallerinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 07.08.2024 20:58
Güncelleme Tarihi: 07.08.2024 20:58

BM, Sde Teiman'daki Tecavüz İddialarını Araştırma Çağrısı Yaptı

BM, Sde Teiman'daki Tecavüz İddialarını Araştırma Çağrısı Yaptı

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail askerlerinin Sde Teiman gözaltı merkezinde alıkoydukları bir Filistinliye tecavüz etmesine dair görüntülerin ardından araştırma yapılması gerektiğini açıkladı.

İnsan Hakları Normları İhlal Edildi

BM Genel Sekreter Sözcüsü Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, "İnsan hakları normları bu ölçüde ihlal edildiğinde, bunun takibinin yapılması gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Olayla İlgili Endişeler

Haq, "Biz kendimiz, Filistinli tutukluların durumu ile ilgili raporlarımızı yayınladık. Tüm insan hakları meslektaşlarımız bu iddiaları takip etmeye devam edecek." dedi.

İsrail'in Vize Vermeme Sorunu

Sözcü, BM İnsan Hakları Konseyi'ne mensup birçok kişinin bölgede inceleme yapmak için gerekli vizeleri alamadığını hatırlatarak, İsrail yetkililerini bu konuda gereken adımları atmaya davet etti.

İsrail'deki Tepkiler

Öte yandan, İsrail askeri polisinin, tecavüzle suçlanan 10 askeri gözaltına almak üzere Sde Teiman'a gelişi sonrası, aşırı sağcı bazı bakanların bu askerlere destek vermesi dikkat çekti. Özellikle Ulusal Güvenlik Bakanı ve Maliye Bakanı'nın açıklamaları büyük tartışmalara neden oldu.

Askerlerin Durumu ve Soruşturma

Gözaltına alınan 10 askerden 5'i serbest bırakılırken, diğerlerine ilişkin soruşturma devam ediyor. İsrail mahkemesi, tecavüzle suçlanan askerlerin gözaltı sürelerini uzattı.

Sde Teiman'ın İşkence İddiaları

Sde Teiman gözaltı merkezi, sık sık işkence uygulamaları ile gündeme geliyor. Birçok haber kaynağı, burada tutulanların insanlık dışı muameleye maruz kaldığını bildirmiştir.