DOLAR
34,25 -0,05%
EURO
37,62 -0,11%
ALTIN
2.911,98 -0,06%
BITCOIN
2.139.180,33 0,91%

BM Raportörü Mofokeng: Gazze'deki Durum Soykırım Planının Bir Parçası

BM Sağlık Hakkı Raportörü Mofokeng, Gazze'deki durumu soykırım planıyla ilişkilendirdi ve sağlık hizmetlerine erişimin kötüleştiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 21:26
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 21:26

BM Raportörü Mofokeng: Gazze'deki Durum Soykırım Planının Bir Parçası

BM Raportörü Mofokeng'in Gazze Açıklamaları

Birleşmiş Milletler (BM) Sağlık Hakkı Özel Raportörü Tlaleng Mofokeng, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına dair “Yapılanlar psikolojik terör ve bunlar, soykırım planının bir parçasıdır.” ifadelerini kullandı. Mofokeng, bölgedeki halkın ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri vurguladı.

Ruh Sağlığı Sorunları Artıyor

Mofokeng, Gazze'de yaşayan bireylerin neredeyse yarısının, 7 Ekim 2023’ten önce de travma sonrası stres bozukluğuna sahip olduğunu belirtti. Bu durumun unutulması mümkün olmayan yaralar açtığını dile getirdi.

Gelecek Nesil İçin Endişeler

Mofokeng, Gazze'deki çocuk neslinin ciddi şekilde zarar gördüğünü, “Gazze'de doğum belgelerini bile alamadan ölen bir çocuk nesli var.” şeklinde konuştu. Hayatta kalanlar ise sürekli korku ve şiddetle yüzleşmek zorunda.

Acil Eylem Gereksinimi

Mofokeng, bir ateşkesin sağlanması gerektiğini belirterek, bu olmadan sağlık hizmetlerinin iyileşmeyeceğini ifade etti.

DSÖ'den Açıklama: İntihar Oranları Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Gazze’deki ruh sağlığı sorunlarının artığını ve intihar oranlarının yükseldiğini dile getirdi. 18 ila 30 yaş arasındaki erkeklerin intihar edenlerin %75’ini oluşturduğunu vurguladı.

Psikolojik Stresin Önemi

Harris, Gazze'deki tüm nüfusun ruh sağlığı sorunları ile mücadele ettiğini belirterek, “Gazze'deki herkes acı çekiyor ve ruh sağlığı hizmetlerine ihtiyaç duyuyor.” dedi. Bu sorunlar çözüme kavuşturulmadan, gerçek iyileşmenin gerçekleşmeyeceğini de ekledi.

Olası bir ateşkesin sağlanabilmesi için uluslararası iş birliğine ve toplumsal desteklere ihtiyaç olduğu ifade edildi.