DOLAR
34 0%
EURO
37,84 0%
ALTIN
2.820,22 0%
BITCOIN
1.965.952,73 0%

BM Raportörü Fakhri, İsrail'in Filistinlilere Yönelik Açlık Politikasını Eleştirdi

Michael Fakhri, İsrail'in Gazze'de aç bırakma kampanyası yürüttüğünü vurguladı. Açlık ve insani kriz giderek derinleşiyor.

Yayın Tarihi: 07.09.2024 22:51
Güncelleme Tarihi: 07.09.2024 22:51

BM Raportörü Fakhri, İsrail'in Filistinlilere Yönelik Açlık Politikasını Eleştirdi

BM Raportörü Fakhri'den Sert Eleştiriler

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, İsimam bir raporla, İsrail'i Gazze Şeridi'ndeki savaşın 12. ayına yaklaşırken Filistinlilere karşı "aç bırakma kampanyası" yürütmekle suçladı. Bu iddialara göre, İsrail'in saldırıları 7 Ekim'den itibaren hız kazandı ve bu süreçte çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 135 binden fazla Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu.

Gazze'deki Kıtlık Durumu

Fakhri, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, Gazze'ye ulaşan sınırlı yardımların çoğunun kuzey yerine güney ve orta bölgelere gittiğini ifade etti. Şu an itibarıyla, Gazze'deki Filistinlilerin dünya üzerindeki kıtlık çeken nüfusun %80'ini oluşturduğunu belirtti.

Tarihsel Bağlam

Özel raportör, İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı açlık politikasının, 76 yıl öncesine, Filistin halkının yerinden edildiği 1948 yılına kadar dayandığını kaydetti. Ayrıca, Gazze'deki gıda sisteminin tarım ve balıkçılık alanlarıyla birlikte ciddi şekilde tahrip edildiğini ve bu durumun Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gibi kuruluşlar tarafından belgelenip kabul edildiğini vurguladı.

Hamas'tan Acil Müdahale Çağrısı

Hamas hareketi, Fakhri'nin raporunu değerlendirirken, işgal hükümetinin Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü saldırılarla ilgili "sivillere karşı işlenen suçların yeni bir kanıtı" olduğunu söyledi. Ayrıca uluslararası toplum ve BM'ye, Filistin halkına yardım sağlaması ve Siyonist savaş suçlularına karşı hesap sorması için acil müdahalede bulunması çağrısında bulundu.