DOLAR
34,16 0,09%
EURO
37,85 0,15%
ALTIN
2.922,69 0,14%
BITCOIN
2.104.746,41 -1,27%

BM Raportörleri'nden Lübnan'daki Siviller İçin Acil Koruma Çağrısı

BM raportörleri, İsrail'in Lübnan'daki sivillere yönelik saldırılarından endişe duyarak acil koruma talep etti.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 22:45
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 22:45

BM Raportörleri'nden Lübnan'daki Siviller İçin Acil Koruma Çağrısı

BM'den Lübnan'daki Siviller İçin Uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in Lübnan üzerindeki saldırılarının siviller üzerindeki etkisi nedeniyle acil koruma çağrısında bulundu.

Gerginlik Tırmanıyor

Raportörler, Lübnan'da devam eden çatışmalardan duyulan endişeyi belirterek, "Gerginliğin artışını kınıyoruz. Sivillerin korunması şart!" açıklamasını yaptı.

İnsani Kriz Uyarısı

Açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmanın, insanlık ve jeopolitik bir felaketle tüm bölgeyi etkileyebileceği hususunda uyarılar yapıldı. BM raportörleri, "Artan şiddet, Filistin de dahil olmak üzere bölgede daha fazla istikrarsızlığa neden olmaktadır," değerlendirmesinde bulundu.

İddialar ve Misillemeler

İsrail'in, Hizbullah'ın siviller arasında saklandığı iddialarını gerekçe göstererek saldırılarına meşru zemin sağlamaya çalıştığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nin bu duruma müdahil olması gerektiği vurgulandı.

İstatistikler

Hizbullah ile 8 Ekim'den beri süregelen çatışmalarda 1217 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ölenlerden 104'ü çocuk ve 194'ü kadın. İsrail ordusu, özellikle güney Lübnan ve Bekaa bölgelerine yönelik geniş çaplı hava saldırıları düzenledi.

Göç Dalgası

İsrail bombardımanları sonrası yüz binlerce kişi yerinden olurken, Beyrut ve çevresine göç dalgası yaşandı. Suriye'ye de on binlerce kişi kaçış etti.

Sonuç olarak, BM raportörleri bu süreçte sivillerin acil koruma altına alınması gerektiğini tüm dünya karşısında duyurmuş oldu.