Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, İsrail'in Gazze'de sağlık sistemi ve hizmetlerine yönelik saldırılarını, iyi bilinen "soykırım örneğinin bir parçası" olarak değerlendirdi. BM Sağlık Hakkı Özel Raportörü Tlaleng Mofokeng ve BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail'in Gazze'ye yönelik yoğun saldırılarının sağlık durumuna olumsuz etkilerini içeren ortak bir yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Gazze'nin kuzeyinde bulunan Kemal Advan Hastanesi’ne yönelik düzenlenen baskın ve Hastane Müdürü Husam Ebu Safiyye’nin keyfi olarak gözaltına alınması sonrası, Gazze'deki sağlık hakkının çiğnenmesine son verilmesi çağrısı yapıldı. Uzmanlar, soykırımın üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen, İsrail'in sağlık hakkına yönelik saldırılarının sürdüğünü belirtti.
Açıklamada, Gazze'nin kuzeyinden gelen olayların ve hastane çalışanlarına saldırıların derin endişe kaynağı olduğu ifade edilirken, tahliye emirlerine riayet etmeyen sağlık çalışanlarının tehdit ve kaçırma gibi durumlara maruz kaldığı kaydedildi.
Şu ana kadar 1057'den fazla Filistinli sağlık ve tıp çalışanının öldürüldüğü, birçoklarının ise keyfi olarak gözaltına alındığı belirtildi. Sağlık çalışanlarının mücadelelerine vurgu yapıldı. Açıklamada, sağlık tesislerine yönelik saldırıların, çatışma dönemlerinde acil sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan bireylerin erişim hakkını ihlal ettiği vurgulandı.
BM raportörleri, İsrail yetkililerine, işgal altındaki topraklarda sağlık hizmetlerine engelsiz erişim sağlamaları ve sağlık haklarına saygı göstermeleri çağrısında bulundu. Kasten sağlık tesislerine yapılan saldırıların savaş suçu olabileceği ifade edilirken, yaşananların bir soykırım örneği olarak değerlendirildiği bildirildi. Ayrıca, Kemal Advan Hastanesi Müdürü Safiyye ve diğer gözaltındaki sağlık çalışanlarının derhal serbest bırakılması talep edildi.