DOLAR
35,19 0%
EURO
36,73 -0,07%
ALTIN
2.968,28 0,03%
BITCOIN
3.432.946,51 -0,83%

BM Nüfus Fonu: Gazze'deki Tehlike Arttı

BM Nüfus Fonu, Gazze'deki insanlık dramının boyutunu ve artan öfkeyi aktardı. Operasyonların etkilenme riski yüksek.

Yayın Tarihi: 10.10.2024 22:10
Güncelleme Tarihi: 10.10.2024 22:10

BM Nüfus Fonu: Gazze'deki Tehlike Arttı

BM Nüfus Fonu'ndan Kritik Açıklamalar

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Filistin Temsilcisi Nestor Owomuhangi, Gazze'deki durumun ciddi bir şekilde kötüleştiğini vurguladı.

Gazze'de Hızla Artan Kayıplar

Owomuhangi, Gazze halkının yüzde 5'inin ya öldürüldüğünü, ya yaralandığını ya da kaybolduğunu ifade etti. Toplumda artan öfkenin, UNFPA'nın insani yardım çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.

Video konferans aracılığıyla BM basınına bilgi veren Owomuhangi, Gazze'de gündeme gelen can kaybı ve umutsuzluğun boyutunu şöyle anlattı: "Gazze'de 1 yıldır süren çatışmalar, 2.1 milyon insanı kahr File nerisitdı. Tanımadıklarınız bile tanımadıkları için hiç yardıma ulaşamayan bir kitle var."

Halkın Öfkesi ve Yardım Operasyonları

"Kızgınlık, Gazze halkının yüzde 96'sını etkiliyor," diyen Owomuhangi, sosyal medyada BM'ye yönelik eleştirilerin arttığını belirtti. Yardım çalışanlarına yönelik kızgınlığın giderek arttığına dikkat çekti.

"Eğer halk, BM ve insani yardım çalışanlarına karşı düşmanlık hissediyorsa, Gazze'deki operasyonları durdurmak zorunda kalabiliriz," dedi.

Hamile Kadınların Durumu Endişe Verici

Gazze'de şu anda 49 bin hamile kadının bulunduğunu ifade eden Owomuhangi, düşük yapan ve doğumda bebeğini kaybeden kadınların sayısının üç kat arttığını belirtti. Günde ortalama 130 bebeğin doğduğunu ancak gerekli tıbbi destek eksikliğinin doğum komplikasyonlarını artırdığını belirtti.

İnsani Yardım Operasyonlarında Sıkıntılar

UNFPA'nın malzemelerinin sınır kapıları yakınında tutulduğunu vurgulayan Owomuhangi, eylül ayında planlanan 588 insani yardım operasyonunun yüzde 87'sinin İsrail tarafından engellendiğini aktardı. Ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçların girişine sınırlama getirildiğini belirten Owomuhangi, dağıtım konusundaki zorlukların sürdüğünü ifade etti.

Ve son olarak, yüksek riskli doğumların ve deforme doğan bebek oranının arttığını dile getirdi. Sağlık sektöründe yaşanan sorunlar, tüm insani yardımları tehdit ediyor.