DOLAR
34,54 -0,28%
EURO
36,48 -0,53%
ALTIN
2.880,07 -1,51%
BITCOIN
3.171.067,56 -2,45%

BM'nin UAD ile Gazze'deki Soykırım Suçlarına Karşı Etkisi Sınırlı

BM'nin yargı organı UAD, Gazze'deki soykırım suçlarını durdurmakta etkisiz kalıyor. Uzmanlar, mahkeme kararlarının uygulanmamasını eleştiriyor.

Yayın Tarihi: 18.11.2024 11:02
Güncelleme Tarihi: 18.11.2024 11:02

BM'nin UAD ile Gazze'deki Soykırım Suçlarına Karşı Etkisi Sınırlı

BM, Gazze'deki İnsan Hakları İhlallerine Karşı Etkisiz Kalıyor

Uluslararası toplum, Gazze'de İsrail'in işlediği soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarına karşı adımlar atsa da Birleşmiş Milletlerin (BM) yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (UAD) nezdinde verilen mahkeme kararları, 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistin halkına karşı işlenen suçları durdurmaya yetmiyor. AA'nın haberine göre, UAD'nin hem soykırım davaları hem de danışma görüşleri, İsrail'in ihlallerini tespit etmesine rağmen bu suçların sona ermesinde etkisiz kalıyor.

Uluslararası Mahkemelerin Sorumluluğu Tartışılıyor

BM'ye bağlı kuruluşlar ve insan hakları örgütlerinin raporları, İsrail'in Gazze'de Soykırım Sözleşmesi'ni, savaş hukukunu ve insan haklarını ihlal ettiğini belirtiyor. Bu durum, uluslararası mahkemelerin işlevselliği ve sorumluların hesap vermesi bakımından tartışmalara yol açıyor. 7 Ekim sonrası işlenen savaş suçları ve soykırım suçları karşısında uluslararası mahkemelerin gerekli adımları atmaması eleştiriliyor.

UAD'nin Soykırım İnceleme Yetkisi

BM, 1946 yılında soykırım suçunun tanımlanması ve yargılanmasına yönelik çalışmalar başlatmıştır. Soykırım Sözleşmesi, soykırım davalarına UAD ile Uluslararası Soykırım Ceza Mahkemesi'nin bakmasını öngörmektedir. UAD'nin yetkili olmasının amacı, bir devletin soykırım suçlularını yargılamaya isteksiz olması durumunda bu mahkemenin devreye girmesidir. Ancak, özel durumlar nedeniyle bu yetki tam olarak uygulanamamaktadır.

UAD'deki Soykırım Davalarının Sonuçlanması

John Quigley, Ohio State Üniversitesinden emekli uluslararası hukuk profesörü, UAD'nin toplu suçlar konusundaki yetkisinin sınırlı olduğunu ifade ediyor. Mahkeme, kararlarının uygulanmaması nedeniyle etkili bir yaptırım gücüne sahip olamaktadır. Quigley, UAD'nin Gazze'deki durumun Bosna ve Hırvatistan'dan farklı olduğunu ve daha kapsamlı bir yok etme politikası olduğuna dikkat çekiyor.

İsrail'in Yargı Yetkisine İtiraz Beklentisi

UAD'nin, Gazze'deki durumla ilgili yaptığı incelemelerin sonucu, muhtemelen İsrail'in yargı yetkisine itiraz etmesine yol açacaktır. Bu itirazın ardından mahkemenin yargı yetkisine sahip olduğuna karar vermesi beklenmektedir.

Sonuç olarak, BM ve UAD'nin mevcut durumu, uluslararası hukuk çerçevesinde etkili bir müdahale sağlamak adına sınırlı ve tartışmalı bir yapıya sahiptir.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.