DOLAR
34,13 -0,01%
EURO
38,01 -0,02%
ALTIN
2.916,13 0,03%
BITCOIN
2.165.684,26 0%

BM, Libya Merkez Bankası Yönetimi Üzerinde Anlaşma Sağlandığını Duyurdu

Libya'daki siyasi gruplar, Merkez Bankası yönetimi konusunda ortak bir mutabakata vardı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 22:22
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 22:22

BM, Libya Merkez Bankası Yönetimi Üzerinde Anlaşma Sağlandığını Duyurdu

Birleşmiş Milletler'den Önemli Açıklama

Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Libya'nın doğusunda bulunan Temsilciler Meclisi ve Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi temsilcilerinin Merkez Bankası yönetiminde anlaşmaya vardığını açıkladı.

Merkez Bankası Krizine Çözüm Arayışı

UNSMIL'in açıklamasına göre, Merkez Bankası krizinin çözülmesi amacıyla iki taraf yeni bir müzakere turu gerçekleştirdi. Yapılan müzakerelerde, Merkez Bankası'na atanacak başkan ve başkan yardımcısı konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Açıklamada, "İki taraf, Libya Siyasi Anlaşması çerçevesinde Merkez Bankası'nın başkan, başkan yardımcısı ve yönetim kurulunun atanma yöntemleri, standartları ve takvimleri konusundaki mutabakatı sağlamıştır" ifadelerine yer verildi.

İmza Töreni Planlanıyor

UNSMIL'in Trablus merkezinde bu anlaşmaya ilişkin diplomatik misyon temsilcilerinin katılımlarıyla bir imza töreni düzenleyeceği bilgisi paylaşıldı.

Temsilciler Meclisi Temsilcisi Açıklamada Bulundu

Temsilciler Meclisi'ni temsil eden Elhadi Sagir, basına yaptığı açıklamada, Naci İsa’nın Merkez Bankası Başkanı, Meri el-Berasi’nin ise yardımcısı olarak atanması konusunda Devlet Yüksek Konseyi ile mutabakata vardıklarını belirtti. Ayrıca, 6 üyeden oluşacak yeni yönetim kurulunun oluşturulması konusunda da anlaşmaya varıldığını ifade etti.

Libya'da Merkez Bankası Krizinin Seyri

Temsilciler Meclisi, 12 Ağustos'ta gerçekleştirdiği oturumda, Ulusal Birlik Hükümeti'ne verdiği güvenoyunu geri çekti ve Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi’nin, "Libya orduları başkomutanlığı" unvanını Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e devrettiğini duyurdu.

Başkanlık Konseyi, Temsilciler Meclisi'ne cevap olarak 22 Ağustos’ta Merkez Bankası'na yeni bir başkan ve yönetim kurulu atadığını bildirdi. Bu kararın, ülkede mali ve ekonomik istikrarın sağlanması amacıyla alındığı ifade edildi.

19 Ağustos'ta Temsilciler Meclisi, Başkanlık Konseyi'nin atama kararını reddetti. Libya Merkez Bankası Başkanlığı görevini, 2011’den 22 Ağustos’a kadar Sıddık el-Kebir yürütmüştü.