BM, İsrail'in Lübnan'daki Mevcudiyetine Son Verilmesi Talep Ediyor

BM, İsrail'in Lübnan'daki varlığının uluslararası kararları ihlal ettiğini belirterek derhal çekilmesini istedi.

Yayın Tarihi: 18.01.2025 01:30
Güncelleme Tarihi: 18.01.2025 01:30

BM, İsrail'in Lübnan'daki Mevcudiyetine Son Verilmesi Talep Ediyor

BM, İsrail'in Lübnan Topraklarından Çekilmesini İstiyor

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Lübnan topraklarındaki mevcut varlığının uluslararası BM kararlarını ihlal ettiğini belirterek, bu durumun derhal sona erdirilmesini talep etti. BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen oturumda, BM Genel Sekreteri'nin Barış Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix önemli açıklamalarda bulundu.

Lübnan ile İsrail Arasındaki Ateşkesin Kırılganlığı

Lacroix, Lübnan ile İsrail arasındaki ateşkesin mevcut durumu hakkında bilgi vererek, bu yapının oldukça kırılgan olduğunu, ancak yine de sürdüğünü ifade etti. UNIFIL'in (BM Lübnan Geçici Barış Gücü) taraflara destek verme çabasının devam ettiğini belirten Lacroix, Lübnan hükümetinin de ateşkesin sürdürülmesine yönelik taahhütlerini hatırlattı.

İsrail'in Çekilmesi İçin Belirlenen Süre

Lacroix, 6 Ocak'ta gerçekleştirilen ateşkes mekanizması toplantısında, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesini ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri'nin konuşlanmasını içeren bir planın sunulduğunu anımsattı. Ayrıca, İsrail'in 60 günlük dönemde çekilmesi gerektiği yönündeki vurgusunu yineleyerek, bu süre içinde İsrail ordusunun Lübnan topraklarındaki faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

İsrail'in Eylemleri ve UNIFIL'in Durumu

Lacroix, İsrail'in bazı tünel ve yapıların yanı sıra tarım arazilerini yıktığını, ayrıca hava saldırıları gerçekleştirdiğini ve Lübnan hava sahasını ihlal ettiğini ifade etti. UNIFIL'e bağlı birliklerin çoğunun kısıtlı hareket edebilmesinin yanı sıra, sık sık İsrail ordusu tarafından yapılan uyarılar nedeniyle sığınaklarda kalmak zorunda kaldığını belirtti.

BM'nin Ateşkesi Korumak İçin Çalışmaları

Lacroix, BM'nin bölgedeki ateşkesi koruma ve taraflar arasında güven inşa etme çabalarını sürdüreceğini vurguladı. Aynı zamanda, Orta Doğu'daki BM Ateşkes Gözetim Örgütü (UNTSO) Başkan Vekili Patrick Gauchat, İsrail ile Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nın geçerliliğini hatırlatarak taraflara buna tam uyum gösterme çağrısında bulundu.

Bölge Halkının Yaşadığı Sorunlar

Gauchat, bölgedeki yerel halkın, İsrail ordusunun köy merkezlerinden çekilmesi ve tarım faaliyetlerini etkileyen yol engellerinin kaldırılması için BM'den yardım talep ettiğini aktardı. Ayrıca, yollar, su pompaları ve güneş panellerinin zarar gördüğü yönünde şikayetlerin kurulmasına dikkat çekti.

Sonuç olarak, Gauchat, BM barış gücü personelinin görevlerini engellenmeden yapabilmesinin hayati önem taşıdığını ve tarafları ateşkesi sürdürmeye ve UNDOF'un yetkisine saygı göstermeye davet etti.