BM Genel Sekreteri Guterres'ten Uyarılar
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zekanın insan gözetimi olmadan çalışmasının tehlikelerini vurguladı. Guterres, bu tür uygulamaların özellikle küresel barış ve güvenlik açısından "dünyayı kör bırakabileceğini" belirtti.
Yapay Zeka ve Yeni Paradigmalar
BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen oturumda konuşan Guterres, yapay zekanın dünyayı yeniden şekillendirme kapasitesinin devrim niteliğinde olduğunu ancak bu büyümenin aynı zamanda riskler de taşıdığını ifade etti. Yapay zeka ile ilgili yönetim, hesap verebilirlik ve güvenlik gibi temel konuların artık tartışılması gerektiğini dile getirdi.
Olumsuz Etkilerin Önlenmesi Gerekiyor
Guterres, "İnsan gözetimi olmadan çalışan bir yapay zeka, dünyayı kör bırakır" diyerek bu sorunun oldukça ciddi olduğunu vurguladı. Yapay zeka araçlarının bazı durumlarda olumlu etkilere sahip olduğunu belirtse de, bu durumun çatışma ve güvensizlikle mücadelede dikkatli bir denge gerektirdiğini söyledi.
Askeri Uygulamaların Gelişimi
Yapay zekanın askeri alandaki gelişimini değerlendirirken, Guterres son çatışmaların bu teknolojilerin birer test alanı haline geldiğini ifade etti. Yapay zeka silahlanma yarışının yanlış anlaşılmalara ve hatalı hesaplamalara yol açabileceğine dikkat çekti.
Etik ve İnsan Hakları Vurgusu
Teknolojinin insan yaşamı üzerindeki etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Guterres, "insanlığın kaderinin asla bir algoritmanın kara kutusuna bırakılmaması" gerektiğini belirtti. Ayrıca, karar verme süreçlerinin etik ilkelere göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Üye Ülkelere Çağrı
Guterres, üye ülkelere Uluslararası Yapay Zeka Bilim Paneli'nin kurulması ve Yapay Zeka Yönetimi Küresel Diyaloğu'nun başlatılması çağrısında bulunarak, uluslararası hukuka uygun hareket edilmesinin önemine değindi. Aynı zamanda, tüm insanlığa hizmet eden bir teknoloji anlayışının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.