DOLAR
34,94 -0,12%
EURO
36,72 -0,17%
ALTIN
2.980,87 -0,07%
BITCOIN
3.705.678,22 -0,05%

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Sudan'daki Şiddet Olaylarına Sert Tepki

Guterres, Sudan'ın Cezira eyaletindeki saldırıları kınadı ve insani duruma dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 01.11.2024 20:19
Güncelleme Tarihi: 01.11.2024 20:19

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Sudan'daki Şiddet Olaylarına Sert Tepki

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Sudan'daki Şiddet Olaylarına Sert Tepki

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'da süregelen çatışmaların etkilerini kınadı. Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından Cezira eyaletinde gerçekleştirilen saldırılar, Guterres'in gündeminde önemli bir yer aldı.

Yazılı Açıklama ve Tepkiler

BM Sözcülüğü, Guterres'in konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptığını duyurdu. Açıklamada, "BM Genel Sekreteri, Sudan'daki şiddetin artış göstermesiyle birlikte, HDK'nın Cezira'daki saldırılarını şiddetle kınıyor." ifadeleri yer aldı.

Uluslararası Hukuk İhlalleri ve İnsani Durum

Açıklamada, Guterres'in Sudan'da yaşanan çok sayıda sivil can kaybı ve yerinden edilme olaylarını dehşetle karşıladığı belirtildi. Ayrıca, cinsel şiddet ve yağma olaylarının da uluslararası hukuk ihlali oluşturabileceği vurgulandı. Guterres, bu tür ihlalleri gerçekleştirenlerin hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

İnsani Yardım İhtiyacı ve Ateşkes Talebi

Genel Sekreter'in Sudan halkının yarısının insani yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkat çektiği kaydedildi. Guterres, hızlı ve engelsiz bir insani yardım sevkiyatı talep ederken ateşkes çağrısını da yineledi.

Cezira'daki Yerinden Edilmeler

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Uluslararası Göç Örgütü'nün Cezira eyaletinde 20-30 Ekim tarihlerinde yaklaşık 135 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu.

Sudan'daki İç Savaş ve Sonuçları

Sudan, 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının devrilmesi sonrası farklı güçlerin mücadelesine sahne oluyor. 18 aydan fazla süredir ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar devam etmekte. Birleşmiş Milletler'e göre, Sudan, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizleri ile karşı karşıya. Çatışmalar nedeniyle 20 binden fazla kişi yaşamını yitirirken, 11 milyondan fazla insan yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.