DOLAR
34,25 0,04%
EURO
37,65 0,08%
ALTIN
2.886,89 -0,09%
BITCOIN
2.135.194,72 -0,01%

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Lübnan Uyarısı: Topyekün Savaş Tehdidi

Guterres, Lübnan'da savaşın eşiğinde olunduğu konusunda uyarıda bulunarak, tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermesini istedi.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 19:49
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 19:49

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Lübnan Uyarısı: Topyekün Savaş Tehdidi

BM Genel Sekreteri Guterres'ten Lübnan'daki Duruma Dikkat Çekme

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan'da topyekün savaşın eşiğinde olduğu konusunda uyarıda bulunarak, tüm ülkelerin egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine saygı göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Gazze'deki Durum Ciddi

Guterres, BM'de düzenlediği basın toplantısında, Gazze ve çevresindeki durumla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gazze'de krizlerin hâkim olduğunu ifade eden Guterres, "Bu yıl Gazze'de insani, siyasi, diplomatik ve ahlaki krizler yılı oldu." dedi.

Sivillerin Acıları Hatırlatıldı

7 Ekim'den sonra Gazze'nin acının merkezi haline geldiğini dile getiren Guterres, siviller, gazeteciler, insani yardım çalışanları ve BM personelinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Guterres, özellikle Gazze'nin kuzeyinde kötüleşen duruma dikkat çekerek, İsrail'in askeri operasyonlarını artırdığını kaydetti.

UNRWA'ya Gelen Tehditler

Tüm bu olayların ortasında, BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA)'nın öneminin her zamankinden yüksek olduğunu belirten Guterres, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya bu kurumu hedef alan yasa teklifine dair endişelerini iletti.

Orta Doğu'daki Savaş Riski

Guterres, Orta Doğu'nun bir ateş fıçısı haline geldiğine dikkat çekerek, "Kaynama noktasına ulaşmış Batı Şeria ve Lübnan'a yönelik saldırılar, tüm bölgeyi tehdit ediyor." dedi. Bu bağlamda, uluslararası hukuk kurallarının tartışmaya kapalı olduğunu vurguladı.

Barış İçin Çağrı

BM Genel Sekreteri, "Gazze ve Lübnan'da ateşkes, esirlerin serbest bırakılması ve insani yardımın ulaştırılması çağrılarımızdan vazgeçmeyeceğiz" diyerek, iki devletli çözüme olan inançlarını da yineledi. Guterres, "Bölgede tüm insanların barış içinde yaşama hakkı var." ifadesinde bulundu.