BM Genel Sekreteri Guterres, Kritik Mineraller Talebini Değerlendirdi
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yenilenebilir enerji kapasite artırımı hedefleri doğrultusunda kritik mineraller talebinin artış göstereceğini dile getirerek, "Bu durum kaynaklar açısından zengin gelişen ülkeler için büyük bir fırsattır." ifadelerini kullandı.
Guterres, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamındaki "Enerji Dönüşümünün Adalet ve Eşitlikle Kaynaklandırılmasına İlişkin Yüksek Düzeyli Toplantı"nda konuştu.
Yenilenebilir Enerji Devrimi ve Kritik Mineraller
Enerji dönüşümünü adaletli bir şekilde sağlama çabalarında çeşitli zorluklarla karşılaşıldığını belirten Guterres, "Yenilenebilir enerji devrimi hızla ilerliyor ve kritik mineraller bunun merkezinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl, şebekelere ve yenilenebilir enerjiye yatırılan miktar, fosil yakıtlara harcanan miktarı geçti." diye ekledi.
Ülkelerin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmayı hedeflediğini vurgulayan Guterres, bu bağlamda kritik mineraller talebinin artacağına dikkat çekti.
Küresel Sömürü ve Adalet Arayışı
Guterres, kaynaklara yönelik küresel çapta yaşanan sömürüye dikkat çekerek, "Topluluklar sömürülüyor, haklar çiğneniyor ve çevreler mahvediliyor. Gelişmekte olan ülkeler değer zincirlerinin en altına itiliyor ve diğerleri kaynaklarıyla zenginleşiyor." şeklinde konuştu.
BM’nin toplulukları güçlendirmek, hesap verebilirlik oluşturmak ve temiz enerjinin adil kullanımını sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten Guterres, kritik minerallere olan talep arttıkça eylemlerin de artması gerektiğini vurguladı.
IEA Başkanı Birol: Temiz Enerji ve Kritik Mineraller
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerjiye geçişin, iklim endişeleri ve ekonomik rekabet gücü gibi unsurlar tarafından hızlandırıldığını belirtti. Birol, küresel elektrik talebinin son 10 yılda iki katına çıktığını ve gelecekte altı katına çıkmasının beklendiğini açıkladı.
Birol, gelişmekte olan ülkelerin kritik minerallere yönelik gelecekteki talebi dikkate alarak ticaret anlaşmalarını buna göre düzenlemeleri gerektiğini ifade etti. Ayrıca, kritik minerallerin geri dönüşümünün önemine değinerek, tedarik zincirinde çeşitliliğin sağlanmasının arz güvenliği açısından kritik olduğunu belirtti.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.