Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

BM, Gazze'deki İnsani Durumu Eleştirdi

BM, Gazze'de 10 aydır süren krizde güvenli insani yardım dağıtımının hala yapılamadığını bildirdi.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 19:05
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 19:05

BM, Gazze'deki İnsani Durumu Eleştirdi

BM'den Gazze'ye Duyarsızlık Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki insani durumun 10 aydır sürdüğünü ve güvenli insani yardım dağıtımı için gerekli ortamın hala sağlanamadığını vurguladı.

BM Güvenlik Konseyi Toplantısı

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'deki insani sorunlar üzerinde duruldu. Burada, BM Orta Doğu Özel Koordinatörlük Ofisi (UNSCO) İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi tarafından üye ülkelere bilgi verildi.

Çocuklar ve Kadınlar İçin Kriz Raporu

Hadi, Gazze'de insanların yaralanma ve hastalanma riski altında olduğunu belirtirken, sığınaklarda çocukların gece boyunca ağladığını, kadınların ise ortalama 4 ayda bir banyo yapabildiğini aktardı. Ayrıca, çocuklarını açlık ve travmadan koruyamayan ebeveynler arasında intihar eğilimleri olduğunu ifade etti.

Aciliyet Mesajı

"Gazze'deki sivil toplum için acilen koruma gerekli. Aynı zamanda insani yardım personeli, operasyonları ve tesisleri de saldırılardan korunmalı," diyen Hadi, UNRWA'nın büyük bir yük üstlendiğini kaydetti. UNRWA'ya yönelik kampanya ve saldırıların kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, bu durumun insani yardım operasyonlarına zarar verdiğine dikkat çekti.

Gereken Etkili Önlemler

Hadi, gerekli koşullar sağlanmadan BM'nin Gazze halkına yardımı ulaştırmakta zorlandığını ve tarafların insani yardım çalışanlarını korumakla yükümlü olduğunu belirtti. "Gazze'deki riskler kabul edilemez boyutta," diyen Hadi, durumu nesiller boyunca rahatsız edici olacağına dair uyarıda bulundu.

İhtiyaç ve Yetersizlikler

Gazze'de yapılması gerekenlerin bilindiğini dile getiren Hadi, "Ancak yapabildiğimiz ile yapmamız gerekenler arasında büyük bir fark var." dedi. İnsani yardım çalışanlarının istekli olduğunu ancak gerekli yetkilere erişemediklerini sözlerine ekledi.