BM: Gazze'deki Barınak İhtiyaçları İçin Zaman Kayıpları Olmamalı
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Jens Laerke, Gazze’deki barınak ihtiyaçlarının karşılanması için zaman kaybedilmemesi gerektiğini ifade etti.
Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında, Gazze'deki güncel durumu değerlendirdi. 19 Ocak'ta İsrail ile Hamas arasında sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının ardından 'büyük bir umut zamanı'na girildiğini belirtti. Bu ateşkesin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Laerke, enkaz kaldırma ve patlayıcı mühimmat temizliğinin zorluklarını da dile getirdi.
Yardımların Hızlandırılması
Laerke, anlaşmanın garanti altına alınması için İsrail ile iş birliği içinde olduklarını ve yerel yetkililerle iletişim halinde bulunduklarını bildirdi. 19 Ocak’tan itibaren Gazze’ye yüzlerce insani yardım tırının girişi sağlandığını belirten Laerke, yardımların en üst düzeye çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Gazze'deki İnsani Durum
Laerke, Gazze’deki mevcut insani duruma dair şu bilgileri paylaştı: “Açlık yaygın, insanlar evsiz, hastalıklar ve yaralanmalar oldukça yaygın. Çocuklar ailelerinden ayrı durumda. Gazze üzerinde derin bir psikolojik travma bulutu var.” Önceliklerin gıda yardımı, sağlık hizmetleri ve barınak sağlamaya yönelik olduğunu belirtti.
Barınak İhtiyacı ve Gelecek Planları
AA muhabirinin Gazze’de zaman kaybı olmadan barınak sağlamak için BM'nin bir planı olup olmadığını sorması üzerine Laerke, Gazzelilerin 15 aydır süren acımasız saldırılar nedeniyle toplu alanlarda barındığını dile getirdi. BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tesislerinin barınak olarak kullanıldığını anımsatan Laerke, “İnsanlar kendi barınaklarını inşa etmeye çalışıyor. Barınak bulmanın bir parçası olarak hızlı çözümler üretmeliyiz. Kaybedecek zaman yok.” diye konuştu.
Yıkımın Boyutu
En son verilere göre, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana süregelen saldırıları sonucunda Gazze’de her 10 kişiden 9'u yerinden oldu. Gazze'deki konutların yaklaşık %92'sinin yıkıldığı veya hasar gördüğü bilgisi dikkat çekiyor. Yaklaşık 2,3 milyon nüfusa sahip bu bölgede, 160 bin konut tamamen yıkılırken, 276 bin konut ise kısmen zarar gördü.