DOLAR
34,43 -0,26%
EURO
36,32 -0,18%
ALTIN
2.841,2 -0,21%
BITCOIN
3.087.054,52 -2,15%

BM'den Sudan'a Uyarı: Cezira Eyaletindeki Suçlar Artıyor

BM, Sudan'ın Cezira eyaletinde sivillere karşı işlenen şiddet eylemlerinin endişe verici olduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 27.10.2024 21:04
Güncelleme Tarihi: 27.10.2024 21:04

BM'den Sudan'a Uyarı: Cezira Eyaletindeki Suçlar Artıyor

BM'den Sudan'a Uyarı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Sudan Özel Temsilci Yardımcısı ve Sudan İnsani Yardım Koordinatörü Clementine Nkweta-Salami, Sudan'ın orta kesimlerindeki Cezira eyaletinde yaşanan şiddet olaylarının ciddi boyutlara ulaştığını vurguladı. Salami, birkaç hafta içinde bölgedeki silahlı grupların gerçekleştirdiği eylemlerin sivillerin hayatına mal olduğunu belirtti.

Silahlı Şiddet ve İnsan Hakları İhlalleri

Yapılan açıklamalara göre, 20-25 Ekim tarihleri arasında Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Cezira eyaletinin doğusundaki köylere büyük bir saldırı düzenledi. Salami, “HDK savaşçıları, sivillere acımasızca saldırdı, kadın ve çocuklara yönelik cinsel şiddet eylemleri gerçekleştirdi ve pazarlar ile evlerde ciddi yağmalamalar yaptı.” şeklinde ifade etti.

Sığınma Arayışındaki Siviller

Birçok köy sakininin fiziksel saldırılara ve tehditlere maruz kaldığını belirten Salami, bu durumun sivillerin güvenli bir yer arayışında evlerini terk etmelerine neden olduğunu, kalanların ise ciddi tehditlerle yüz yüze kaldığını kaydetti. “Geçmişte Darfur’da tanık olunan insan hakları ihlalleri ve Cezira’da gerçekleştirilen hedefli saldırılar beni derinden etkiliyor.” dedi.

Uluslararası Hukuk ve Saldırıların Durdurulması

Salami, uluslararası insani hukuk gereği sivillere ve kamu altyapısına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu hatırlatarak, bu tür eylemlerin derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Bunun yanı sıra, Sudan'daki Doktorlar Ağı da, HDK'nın Cezira’da düzenlediği saldırılarda 124 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Sudan’daki İç Savaş ve İnsani Kriz

Sudan, 30 yıl süren Ömer el Beşir'in yönetiminin devrilmesinden bu yana, ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalarla zorlu bir dönemden geçiyor. Tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kalırken, BM’ye göre, bu savaşta 20 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 11 milyon insan yerinden edildi ve 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda.”