Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 -0,26%
EURO
35,12 0,01%
ALTIN
2.433,9 -0,17%

BM'den şok rapor! Gazze'de 1 günde 60 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler, İsrail ordusunun tahliye emri sonrası Gazze'nin doğusunda bir günde 60 bin kişinin yerinden edildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 28.06.2024 21:21
Güncelleme Tarihi: 28.06.2024 21:21

BM'den şok rapor! Gazze'de 1 günde 60 bin kişi yerinden edildi

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki insani krizin giderek derinleştiğini ve İsrail ordusunun tahliye emrinin ardından Gazze'nin doğusunda 1 günde 60 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında sahada çalışan insani yardım ortaklarından edindikleri bilgileri paylaşarak, Gazze'nin doğusunda yaşanan yerinden edilme hareketliliğine dikkat çekti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, "İsrail ordusunun Gazze'nin doğusunda 28 ikametgah bölgesine yönelik acil tahliye emrinin ardından dün 60 bin kişi yerinden edildi." bilgisini paylaştı. Dujarric, bu tahliye emrinin büyük bir insani krize yol açtığını ve bölgede yaşayan sivillerin güvenliği konusunda ciddi endişeler taşıdıklarını belirtti.

GAZZE'DEKİ SAĞLIK SORUNLARI VE SALDIRILAR

Gazze'deki el-Mavasi bölgesine yönelik saldırıların çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olduğunu ve yaralıların yakınlardaki sahra hastanesine sevk edildiğini ifade eden Dujarric, burada da yaklaşık 5 bin kişinin yerinden edildiğini duyurdu. Sağlık hizmetlerinin yetersizliği ve hastanelerin saldırıya uğraması, yaralıların tedavi edilmesini daha da zorlaştırıyor.

Dujarric, insani yardımların ulaştırılmasına ilişkin sorunların devam ettiğini belirterek, İsrailli yetkililerin Gazze'nin kuzeyine planlanan 100 insani yardım misyonunun yarısından daha azına geçit verdiğine işaret etti. Bu durum, yerinden edilen sivillere gerekli yardımların ulaştırılmasını engelliyor ve insani krizi daha da derinleştiriyor.

BM'nin yerinden edilen kişilere destek vermek için yoğun çaba sarf ettiğini belirten Dujarric, her gün insanların yerinden edildiğini ve fırsatları kollayarak destek sunmaya çalıştıklarını kaydetti.

FİLİSTİNLİLERİN YAŞAM KOŞULLARI

BM Kadın Birimi'ne konuşan 16 yaşındaki Filistinli bir kız, İsrail'in saldırıları sonrası Gazze'de gıda bulunmadığını belirterek, "Marketlerde sebze veya herhangi bir yemek yoktu. En kötü şeyleri yemek zorunda kaldık." ifadelerini kullandı. Buğday unuyla hayvan yemini karıştırdıklarını anlatan Filistinli kız, "Bazı günler hiç yemeğimiz yoktu, yorgun ve bitik hissediyorduk. Ayrıca hiç hastane yoktu ve bazı günlerde bombalamalardan ötürü evimizden ayrılamıyorduk." bilgisini paylaştı.

GAZZE'DE EĞİTİM KRİZİ: 625 BİN ÇOCUK OKULA GİDEMİYOR

Gazze'de 625 binden fazla çocuğun 8 aydan uzun süredir okula gidemediği, bunların 300 bininin daha önce UNRWA öğrencisi olduğu aktarıldı. UNRWA personelinin yürüttüğü eğitici faaliyetlerin çocukların okula dönmeye hazırlanmaları açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. İsrail saldırılarından kaçan Filistinli sivillerin sığındığı okullara İsrail ordusunun zaman zaman saldırdığı biliniyor.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMLARI

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 265 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 47 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 52 kişinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısının 37 bin 765'e, yaralananların sayısının ise 86 bin 429'a yükseldiği kaydedildi. Hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekiplerinin bu cesetlere ulaşamadığı belirtiliyor. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarının da hedef alınarak sivil altyapının tahrip edildiği ifade edildi.