Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

BM'den İsrail'e sert uyarı! Gazze'deki tahliye çağrısı sivillerin acılarını artıracak

BM, İsrail'in Han Yunus'un doğusundaki "bölgenin boşaltılması" çağrısının Gazze'deki sivillerin acılarını artıracağını ve insani krizi derinleştireceğini belirtti. BM yetkilileri, uluslararası toplumu dikkatli olmaya çağırdı

Yayın Tarihi: 02.07.2024 21:06
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024 21:06

BM'den İsrail'e sert uyarı! Gazze'deki tahliye çağrısı sivillerin acılarını artıracak

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in Gazze Şeridi'nde yer alan Han Yunus'un doğusundaki tahliye çağrısına dair ciddi endişelerini dile getirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, bu çağrının bölgedeki sivillerin acılarını daha da artıracağını belirtti. İsrail'in bölgeyi boşaltma çağrısının Gazze Şeridi'ndeki insani krizi derinleştireceği uyarısında bulundu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'deki son duruma ilişkin düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Han Yunus'un doğusunda yaptığı "bölgenin boşaltılması" çağrısının çok endişe verici olduğunu belirtti. Dujarric, bu çağrının Gazze Şeridi'nin yaklaşık üçte birine denk geldiğini ve bu denli büyük bir tahliyenin sivillerin çektiği acıları daha da artıracağını ifade etti.

TAHLİYENİN SİVİLLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Dujarric, BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) de bu tahliyenin, bölgedeki insanların ikinci ya da üçüncü kez yer değiştirmek zorunda kalmalarına neden olduğunu ve durumun çok ciddi olduğunu belirttiğini aktardı. Dujarric, "Bölgenin boşaltılması" çağrısının yapıldığı yerde yaklaşık 250 bin kişinin yaşadığını, bu çağrının yerinden edilmiş insanlara ev sahipliği yapan 90 okul, 4 tıbbi tesis ve Avrupa Hastanesi'ni etkilediğini de sözlerine ekledi.

HAN YUNUS'TAKİ TAHLİYE SÜRECİ

İsrail'in "bölgenin boşaltılması" çağrısının ardından Gazze'nin güneyinde yer alan Han Yunus'un doğusundaki binlerce kişi, muhtemel saldırılardan kaçmak için kentin batısına doğru göç ediyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere Han Yunus'taki Filistinlilerin bir kez daha zorla yerlerinden edildikleri görülüyor.

Han Yunus'un yıkıma uğramış, elektriksiz sokaklarında saldırı korkusuyla güvenli bir yere sığınmak için toplanan Filistinliler dikkat çekiyor. Çoğunluğunu yayaların oluşturduğu, sırt çantaları ve yanlarına alabildikleri birkaç parça eşya ile gece yarısı yola çıkan Gazzelilerin, araç ışıklarıyla aydınlatmaya çalıştıkları karanlık sokaklarda ilerlediği görüntüler sosyal medyada geniş yankı buldu.

BM'NİN ÇAĞRISI VE TALEPLERİ

Birleşmiş Milletler, bu tahliye çağrısının insan hakları ihlallerine yol açabileceği konusunda uyarıda bulunarak, İsrail'e sivillere yönelik eylemlerinde daha dikkatli davranma çağrısında bulundu. BM yetkilileri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarının siviller üzerindeki yıkıcı etkilerini ve insani krizleri derinleştireceği konusunda dünya kamuoyunu bilgilendirdi.