DOLAR
33,89 0,16%
EURO
37,57 -0,02%
ALTIN
2.813,91 0,08%
BITCOIN
2.041.486,24 -0,51%

BM'den Gazze Hastanelerine Yakıt İkmalinde Redler

İsrail, son bir haftada Gazze'deki hastanelere yakıt ikmalini 5 kez reddetti, BM insani durumu değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 27.08.2024 23:13
Güncelleme Tarihi: 27.08.2024 23:13

BM'den Gazze Hastanelerine Yakıt İkmalinde Redler

BM'den Önemli Açıklamalar

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'nin kuzeyinde bulunan hastanelerin yakıt ikmali taleplerinin son bir haftada 5 kez olumsuz yanıtlandığını ifade etti.

Gazze'deki İnsani Durum

Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze'deki insani durum hakkında bilgi verdi. Özellikle Gazze'nin kuzeyindeki hastanelere yakıt sağlama planlarının sürekli reddedildiğini belirtti. "Bazı hastaneler 10 günden fazla bir süre boyunca yeni yakıt tedarikinden mahrum kaldı" dedi.

Yerinden Edilmeler ve Kalabalık

İsrail'in tahliye kararlarının getirdiği sürekli yerinden edilme ile Gazze'nin güneyinde aşırı kalabalık oluştuğunu aktaran Dujarric, bu durumun da insani durumu olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Aşılama Çalışmaları

Ayrıca, çocuk felci aşıları kapsamında 1000'den fazla sağlık çalışanı ve gönüllüyü 11 sağlık merkezine yerleştirme çalışmaları sürdüğünü de bildirdi. Aşı kampanyasının ilk aşamasında, Gazze'deki 10 yaş altı 640 binden fazla çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Raporu

Bir gazetecinin Human Rights Watch tarafından yayımlanan raporla ilgili sorusuna Dujarric, "Bunu son derece dikkatli bir şekilde takip edeceğiz" yanıtını verdi. Dujarric, 7 Ekim'den bu yana sivillere yönelik tüm ihlallerin hesap verebilirliği konusunu vurguladı.

Güvenlik Konseyi Reformu Umut Veriyor

Dujarric, BM Güvenlik Konseyi'nin üye sayısının artırılması süreci hakkında da bilgi verdi. Genel Sekreter Antonio Guterres'in, üye devletlerin bilgelik göstererek bu reform sürecini bir sonuca ulaştırmasından umutlu olduğunu belirtti. Guterres'in özellikle Afrika ülkeleri için bir koltuk bulma ihtiyacını yüksek sesle dile getirdiğini söyledi.

Dujarric, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelik yapısının 1945 dünyasının bir yansıması olduğunu hatırlatarak, o dönemde Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğunun sömürge yönetimleri altında acı çektiğini ifade etti.