DOLAR
35,36 -0,01%
EURO
36,47 -0,01%
ALTIN
2.999,46 -0,14%
BITCOIN
3.471.502,73 0,19%

BM'den Çatışma Bölgelerinde Çocuk Hakları Uyarısı

BM Genel Sekreteri, çatışma bölgelerinde çocukların acılarının dünya tarafından kaydedilmediğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 31.12.2024 23:12
Güncelleme Tarihi: 31.12.2024 23:12

BM'den Çatışma Bölgelerinde Çocuk Hakları Uyarısı

BM Genel Sekreteri, Çatışma Bölgelerinde Çocukların Durumunu Değerlendirdi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar Özel Temsilcisi Virginia Gamba, çatışma bölgelerinde çocukların çığlıklarının yankılandığını ancak dünyanın çoğu zaman sessiz kaldığını ifade etti. Gamba, bu durumun insanlığın kolektif vicdanında bir leke olduğunu belirtti.

2024 yılı, silahlı çatışmalarda çocuklara yönelik ihlalleri hatırlatan yazılı bir açıklama yapan Gamba, aynı zamanda Ek Protokolü ile 18 yaş altındaki çocukların silah altına alınmasının yasaklandığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 35. yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Ancak, bu yılın kutlama yerine bir acı yılı olduğunu vurguladı.

Çocukların Temel Hakları Tehdit Altında

Gamba, silahlı grupların çocukları zorla silah altına alma uygulamalarını sürdürdüğünü, birçok bölgede daha fazla çocuğun bu şekilde istismar edildiğini belirtti. Çocukların çoğunun zorla alındığını ifade eden Gamba, bazı ülkelerin askeri güç kullanımını artırmasının çocuklar üzerinde yıkıcı etkilere yol açtığını vurguladı.

2024'te çocukların öldürülmesi, sakat kalması ve okullara, hastanelere yönelik saldırıların en yaygın ihlaller haline geldiğini kaydeden Gamba, bu durumun özellikle İsrail ve işgal altındaki Filistin Toprakları, Sudan, Lübnan, Myanmar ve Ukrayna gibi yoğun nüfuslu bölgelerde gözlemlendiğini aktardı.

Çocukların Geleceği İçin Umut Çağrısı

Gamba, çocukların yaş tanımının manipüle edilmesinin, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ruhunu ihlal ettiğini belirterek, milyonlarca çocuğun güvenli alanlardan yoksun olması nedeniyle eğitim hakkından mahrum kaldığını ifade etti.

“Hep birlikte bu çocukların hikayelerini korku ve kayıpla değil, iyileşme ve umutla yeniden yazalım,” diyen Gamba, çocuklara insani yardım erişiminin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, uluslararası insancıl hukuk, insan hakları hukuku ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin gerekliliklerinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.