DOLAR
35,22 -0,04%
EURO
36,7 0,01%
ALTIN
2.963,41 0,16%
BITCOIN
3.387.557,02 -0,7%

BM'den Arakanlı Müslümanlara Yönelik Şiddet İçin Cezasızlık Uyarısı

BM, Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırılarda cezasızlık döngüsünün sona ermesi çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 22.08.2024 16:37
Güncelleme Tarihi: 22.08.2024 16:37

BM'den Arakanlı Müslümanlara Yönelik Şiddet İçin Cezasızlık Uyarısı

BM'den Arakanlı Müslümanlara Cezasızlık Uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı saldırılara yönelik "cezasızlık döngüsünün" kırılması gerektiğini vurguladı.

Koumjian'dan Açıklamalar

Myanmar Bağımsız Soruşturma Mekanizması Başkanı Nicholas Koumjian, yaptığı yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin saldırılarının üzerinden 7 yıl geçtiğini hatırlatarak, yüz binlerce Arakanlı Müslümanın zorla evlerinden kaçmak zorunda kaldığını belirtti.

Koumjian, "Birçok Arakanlı, sevdiklerini ve maddelerini kaybederken, korkunç cinsel şiddete de maruz kaldı. Şimdi onlar, komşu Bangladeş'te kendilerine güvenli bir yer arıyorlar." ifadelerini kullandı.

Cezasızlık Sorunu

Koumjian, bu saldırılara karşı hiçbir faile hesap sorulmadığını belirterek, bunun onları daha da cesaretlendirdiğini ve şiddetin devam etmesine neden olabileceğini aktardı. "Suçların üzerinin kapatılması, yeni şiddet dalgalarını tetikleyebilir," dedi.

Artan Çatışmalar ve Suçlamalar

Askeri yönetime karşı muhalefetin arttığı Myanmar'da, Arakan Eyaleti dahil çatışmaların da yükseldiğini vurgulayan Koumjian, korkunç cinayetler, işkenceler ve köy yakma vakalarını dile getirdi.

Arakanlı Müslümanlara yönelik işlenen ciddi suçlardan sorumlu kişileri tespit ettiklerini belirten Koumjian, bu delilleri mahkemeye sunmak için çalışmalara devam edeceklerini ifade etti.

Geçmişteki Olaylar

2012 yılında Arakan'da Budistler ve Müslümanlar arasında meydana gelen çatışmalarda, yüzlerce Müslüman hayatını kaybetmiş, köyler yok olmuştur. Bu olaylar sonrası, Myanmar ordusu, 2017 yılında eş zamanlı saldırılara cevap olarak kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştır. Uluslararası insan hakları uzmanları, bu durumu "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak nitelendirmektedir.