Birleşmiş Milletler (BM) Ateşkes Gözlem Gücü (UNDOF), İsrail'in Golan Tepeleri'nde yaşanan artan askeri faaliyetlere yönelik ciddi uyarılarda bulundu. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, bu eylemlerin 1974 tarihli Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması'nın ihlali olduğunu bildirdi.
Dujarric, yaptığı açıklamada, UNDOF personelinin görevlerine devam ettiğini ve 7 Aralık sonrası İsrail'in bölgedeki askeri faaliyetlerinin belirgin şekilde arttığını ifade etti. İsrail'in tampon bölgelerde varlığını sürdürmesinin, ilgili anlaşmayı ihlal ettiğini yineleyen Dujarric, tüm taraflara anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri için çağrıda bulundu. Golan Tepeleri'ndeki istikrarı korumak adına tüm askeri faaliyetlerin durdurulması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü insani yardım operasyonlarını engelleme çabaları da dikkat çekti. Dujarric, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) gelen bilgilere göre, 6 Ekim'den bu yana Gazze'nin kuzeyine yönelik 137 insani yardım operasyonunun gerçekleştirilmeye çalışıldığını, bunlardan 124'ünün İsrail tarafından engellendiğini bildirdi. Diğer 13 operasyona ise önceden izin verildiği, fakat sonrasında geçişlerin engellendiği ifade edildi.
Dujarric, Gazze'ye insani yardımların geçişinin büyük bir önem taşıdığına dikkat çekerek, özellikle kuzeyde süren kuşatma nedeniyle binlerce Filistinlinin zor bir durumla karşı karşıya kaldığını belirtti.
İsrail ordusu, Suriye'deki çatışmaların alevlenmesi ile 27 Kasım'dan itibaren Suriye’ye yönelik saldırılarını artırdı. Suriye rejiminin çöküşü ile işgallerini genişleten İsrail, Golan Tepeleri civarındaki tampon bölgeye girdi ve başkent Şam’a 25 kilometre kadar yaklaştı. 1967 yılından beri işgal altındaki Golan Tepeleri, 1974’te imzalanan anlaşma ile belirlenen sınırlar içinde bulunuyor.