DOLAR
34,1 -0,28%
EURO
38,11 -0,13%
ALTIN
2.862,67 -1,27%
BITCOIN
2.158.415,53 -0,33%

Blinken: Müzakereler Son Şans Olabilir

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, mevcut müzakerelerin esir takası ve ateşkes için son fırsat olabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 19.08.2024 10:24
Güncelleme Tarihi: 19.08.2024 10:24

Blinken: Müzakereler Son Şans Olabilir

ABD Dışişleri Bakanı'nın Kritik Açıklaması

Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası ve Gazze Şeridi’nde ateşkes için devam eden müzakerelerin "son şans" olabileceği görüşünü paylaştı.

Bölge Ziyareti Başladı

Bölgeye esir takası ve ateşkes müzakerelerini görüşmek amacıyla gelen Blinken, ilk durağı olan İsrail’de önemli temaslarda bulundu. Böylece, 7 Ekim tarihinden bu yana bölgeyi 9. kez ziyaret eden Blinken, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi.

"Belirleyici Bir An"

Görüşme öncesinde açıklama yapan Blinken, mevcut müzakerelerin "belirleyici bir an" olduğunu vurgulayarak, şöyle ifade etti: "Büyük ihtimalle bu müzakereler rehinleri eve getirmek, ateşkes sağlamak ve herkesi kalıcı barış ve güvenliğe giden daha iyi bir yola koymak için muhtemelen en iyi, belki de son fırsat."

Bölgesel Gerilimi Azaltmak İçin Çabalar

Blinken, aynı zamanda İran ile İsrail arasında gerilim yaşanmaması için çaba gösterdiklerini aktardı.

Herzog'un Teşekkürü

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun müzakerelere yeni şartlar eklemesine rağmen, esir takası ve ateşkes görüşmelerinde sonuç alınmamasını Hamas’a yükledi. Herzog ayrıca, bölgedeki gerilimi dengelemek için ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkür etti.

Geçmişteki Müzakereler

Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda sürdürülen müzakerelerde, Netanyahu'nun yeni şartlar sunarak anlaşmayı engellediğini ifade etti. Önceki müzakereler 15-16 Ağustos tarihlerinde Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilmişti.