Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Birleşmiş Milletler'den İsrail'in Gazze'deki 'bölge boşaltma' çağrısına sert tepki: Endişe verici

BM, İsrail'in Gazze'deki 'bölge boşaltma' çağrısına tepki gösterdi ve bu çağrının sivillerin acılarını artıracağı konusunda uyarıda bulundu. Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 02.07.2024 22:08
Güncelleme Tarihi: 02.07.2024 22:08

Birleşmiş Milletler'den İsrail'in Gazze'deki 'bölge boşaltma' çağrısına sert tepki: Endişe verici

BM: İSRAİL’İN 'BÖLGE BOŞALTMA' ÇAĞRISI ENDİŞE VERİCİ

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında Gazze'deki son gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Dujarric, İsrail'in Han Yunus'un doğusunda yaptığı "bölge boşaltma" çağrısının, Gazze Şeridi'nde büyük bir insani kriz yaratacağına dikkat çekti. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) da bu çağrıyı “çok endişe verici” olarak nitelendirdi.

TAHLİYE ÇAĞRISI SİVİLLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Dujarric, İsrail'in tahliye çağrısının Gazze'nin yaklaşık üçte birini kapsadığını belirterek, "Bu denli büyük bir tahliye, sivillerin çektiği acıyı ve insani yardım ihtiyacını artıracak" dedi. BM, bölgede yaklaşık 250 bin kişinin bulunduğunu ve bu tahliyenin, yerinden edilmiş kişilere ev sahipliği yapan 90 okul, 4 tıbbi tesis ve Avrupa Hastanesi'ni etkileyeceğini vurguladı.

FİLİSTİNLİLER BİR KEZ DAHA ZORLA YERİNDEN EDİLİYOR

Han Yunus'un doğusundaki Filistinliler, İsrail'in tahliye çağrısı sonrası güvenli olduğunu düşündükleri yerlere sığınmak için bir kez daha zorla yerlerinden ediliyor. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, kadın ve çocukların, elektrikten yoksun yıkılmış sokaklarda güvenli bir yere ulaşmak için çaresizce toplandıkları görülüyor.

Bir başka görüntüde ise, sırt çantaları ve yanlarına alabildikleri birkaç parça eşyayla gece yarısı yola çıkan Filistinlilerin, araç ışıklarıyla aydınlatmaya çalıştıkları karanlık sokaklarda ilerlediği dikkat çekiyor. Bu görüntüler, bölgedeki insanlık dramının boyutlarını gözler önüne seriyor.

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail ordusu son 24 saat içinde Gazze'nin çeşitli bölgelerinde 3 "katliam" daha gerçekleştirdi. Bu saldırılarda 25 Filistinli yaşamını kaybederken, 81 kişi yaralandı.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 37 bin 925'e, yaralananların sayısı ise 87 bin 141'e yükseldi. Ayrıca, halen enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu, ancak İsrail'in engellemeleri nedeniyle sağlık ekiplerinin bu cenazelere ulaşamadığı belirtildi.

BM’NİN ÇAĞRISI: İNSANİ YARDIMLAR ACİLEN ARTIRILMALI

BM, Gazze'deki insani durumun hızla kötüleştiğini ve acil müdahale gerektirdiğini belirtti. BM Sözcüsü Dujarric, bölgedeki insanların iki ya da üçüncü kez yer değiştirmek zorunda kaldığını ve bu durumun insani yardım ihtiyacını daha da artırdığını ifade etti.

BM, İsrail'e uluslararası hukuk ve insani değerler çerçevesinde hareket etme çağrısında bulunarak, sivillerin güvenliğini sağlamak ve insani yardımlara engel olmamak gerektiğini vurguladı. Dujarric, "Bu tür büyük çaplı tahliyeler, insanların yaşamlarını daha da zorlaştırıyor ve bölgedeki insani krizi derinleştiriyor" dedi.

FİLİSTİNLİLERİN DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR

Han Yunus’un doğusundaki tahliye çağrısının ardından binlerce Filistinli, güvenli olduğunu düşündükleri yerlere sığınmak için batıya doğru göç ediyor. Elektriksiz ve yıkılmış sokaklarda güvenli bir yere ulaşmak için yola çıkan Filistinliler, bölgede büyük bir insani krizin yaşandığını gözler önüne seriyor.

BM, Gazze'deki insani duruma dikkat çekerek, bölgeye yönelik uluslararası yardımların artırılması ve sivillerin korunması gerektiğini belirtti. Gazze'deki insani durumun hızla kötüleştiğini ve acil müdahale gerektirdiğini vurgulayan BM, İsrail'e uluslararası hukuk ve insani değerler çerçevesinde hareket etme çağrısında bulundu.