Uranüs’te yaşamı destekleyebilecek okyanuslar
Bilim insanları, Uranüs ve onun uydularında yaşamı destekleyebilecek okyanusların var olabileceğine dair önemli bulgular elde etti. BBC’nin haberine göre, araştırmacılar, 1986 yılında Nasa'nın Voyager 2 uzay aracı tarafından toplanan verileri yeniden analiz etti.
Manyetik alanın etkileri üzerine yeni değerlendirmeler
Analizlerde, Voyager 2'nin veri toplarken yaşadığı güçlü güneş fırtınalarının, Uranüs’ün manyetik alanını geçici olarak bozmuş olabileceği belirtildi. Bu durum, Uranüs ve uydularının gerçek özelliklerinin yanlış yorumlanmasına neden olmuştu. Bir gezegenin manyetik alanı, yüzeyden ve uydulardan çıkan gazları ve okyanuslarla jeolojik faaliyetlere dair ipuçlarını hapsetme yeteneğine sahiptir. Voyager 2 verilerinde manyetik alan gözlemlenmemesi, Uranüs’te yaşam olamayacağı yönündeki görüşleri desteklemişti.
Yeni bulgular yaşam ihtimaline işaret ediyor
Yenilenen analizler, Uranüs sisteminde okyanusların varlığını destekleyen gazların tespit edildiğini ortaya koydu. University College London’dan Dr. William Dunn, bulgularını değerlendirerek “Bu sonuçlar, Uranüs sisteminin daha önce düşündüğümüzden çok daha heyecan verici olabileceğini gösteriyor. Orada yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uydular olabilir ve yüzeyin altında balıklarla dolu okyanuslar bulunabilir.” açıklamasında bulundu.
Nasa'nın keşif planları
Voyager 2'nin Uranüs ve uydularının yanından geçişinin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçerken, Nasa'nın 10 yıl içinde Uranüs’e yönelik yeni bir keşif misyonu başlatmayı planladığı bildirildi. Uranüs, ortalama eksi 224 santigrat derece sıcaklığı ile Güneş sistemi içerisindeki en soğuk gezegen olarak bilinmektedir.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.