Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bilerek ya da bilmeyerek o suçu işleyenler yandı! Üst-alt limite yüzde 500 zam güncellemesi

Onay alan yargı paketinde suç işlemeye caydırıcı olması amacıyla Adli para cezalarında çok yüksek artış kararı verildi.

Yayın Tarihi: 23.02.2024 09:03
Güncelleme Tarihi: 23.02.2024 09:03

Bilerek ya da bilmeyerek o suçu işleyenler yandı! Üst-alt limite yüzde 500 zam güncellemesi

Geçtiğimiz gün Meclis Adalet Komisyonunda 8. yargı paketi kabul edildi. Paket içerisindeki detaylar konusunda araştırmalar süre gelirken cezalarda yaşanan büyük artış ise ekonomi gündemine oturdu. Onay alan yargı paketinde suç işlemeye caydırıcı olması amacıyla Adli para cezalarında çok yüksek artış kararı verildi. Tasarıdaki detaylarda en düşük Adli para cezası limiti 20 liradan 100 liraya yükseltilmiş bulunurken, Sınır olarak ise 500 TL rakamı dikkatleri çekti.

ADLİ CEZALARA YÜZDE 400 ARTIŞ GELDİ

Ceza Mahkemesi kanunu ile alakalı kanun teklifi Adalet komisyonunda geçtiğimiz gün kabul edilmesi sonrasında yüzde 400'lük artış dikkatleri üzerine topladı. Birçok yeniliğin bulunduğu teklifte özellikle de Adli para cezaları ile caydırıcılığı arttırma hedefi olduğu belirtildi. Suçlarla mücadele konusunda daha etkin olabilmek ve suç işlenmesini önüne geçilmesi amacıyla Adli para cezalarındaki alt sınır ve üst sınırın yükseltildiği açıklandı. Geçtiğimiz aylarda tasarıda yer alan bazı düzenlemeler AYM tarafından iptal edilirken, sunulan gerekçelere göre aynı tasarıların yeniden hazırlandığı ve sunulduğu da açıklamalarda yer aldı.

dava

8. YARGI PAKETİNDE NELER VAR?

Örgüte üye olmayan birey örgüt adına suç işlemesi durumunda fiili müstakil bir suçlu olarak yargılanacak. Bu kapsamda bu suçu işleyen birey, örgüt adına da suç işlemiş sayılırken; hem suç hem de örgüt suçu olarak ayrı ayrı ceza alacak. Öte yandan uygulanan hapis cezalarının da infazında Vasiyet atama sebebi ile olmaması tasarısı yer alırken kayyum isteme sorumluluğu getirilecek.

İcra ve iflas kanununda ise mahkeme dairelerince verilen kararlara karşı iki hafta içerisinde temyiz yoluna başvurulabileceği kesinleşmiş bulunuyor. Kesinleşen hapis cezaları için ise Ceza'nın infazı amacıyla kişinin isteği üzerine kısıtlanabilecek ya da kendisine kayyum atanabilecek

Devlet güvenliğinin sağlanabilmesi adına örgüte üye olmasa da suç işleyen birey, 5 yıldan 10 yıla kadar varan hapis cezasına çarptırılabilecek. Birey hakkında çıkarılan yakalama ya da tutuklama işlemleri ile birlikte adli kontrol işlemlerine karşılık; kanun kapsamında yer alan başvurulardan faydalanmayan birey tazminat isteminde bulunabilecek.