Bilecik'in Tescilli Çukurören Biberlerinde Kurutma Faaliyetleri Başladı
Bilecik ilinin merkeze bağlı Çukurören köyünde, 4 yıl önce coğrafi işaret ile tescillenen acı kırmızı biberlerin doğal kurutma süreci başladı. Bu yıl mayıs ayında ekimi yapılan biberler, hasat sonrası iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Yüksek Kalite ve Doğal Üretim
Köydeki 37 çiftçi, yaklaşık 160 yıllık ata tohumu kullanarak 320 dekar alanda biber yetiştiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumundan tescilli olan bu ürün, eylül ayında hasat edilmekte ve doğal ortamda kurutularak Ege Bölgesi ve İstanbul gibi birçok kente gönderilmektedir.
Muhtarın Açıklamaları
Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, biberin tohumlarını mart ayında seralarda hazırlamaya başladıklarını, ardından bahçelerde dikim yaptıklarını belirtti. Eylül ayında biberlerin güneşin etkisiyle kızardığını ifade eden Dündar, "Topladıktan sonra köyde diziyoruz. Kurumaları için balkonlarımıza asıyoruz. Kuruduktan sonra ise müşterilerimizi bekliyoruz. Biberi dizi ya da toz halinde satıyoruz." dedi.
Ürün Lezzeti ve Tarihi
Dündar, biberin tohumunun hiç değiştirilmediğini ve tamamen doğal üretim yapıldığını vurguladı. Ürünün yemeklere kattığı eşsiz lezzeti de dile getiren Dündar, "Biberimiz acı ama yemeğin lezzetini de alabiliyorsunuz. Mideye de zararı yok. Ürünümüz kalite açısından bir numara!" şeklinde konuştu. Bu yıl ortalama 640 ton rekolte beklediklerini ekledi.
Kültürel Mirası Gelecek Kuşaklara Aktarma
82 yaşındaki üretici Emine Genç ise, biberin tarihinin Osmanlı dönemine dayandığını belirterek, köyde büyük miktarda biber üretimi yapıldığını ifade etti. Genç, bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmaya kararlı olduklarını vurguladı.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.
Bilecik'in merkeze bağlı Çukurören köyünde yetiştirilen ve 4 yıl önce coğrafi işaretle tescillenen acı kırmızı biber, hasadın ardından iplere dizilerek doğal ortamda kurutuluyor.