DOLAR
35,19 0%
EURO
36,73 0%
ALTIN
2.968,28 0%
BITCOIN
3.377.065,23 1,45%

Biden, Federal Hükümetin Kapanmasını Önleyen Geçici Bütçe Tasarısını İmzaladı

Başkan Biden, federal hükümetin kapanmasını önleyen geçici bütçe tasarısını imzalayarak, 14 Mart'a kadar finansman sağladı.

Yayın Tarihi: 21.12.2024 21:27
Güncelleme Tarihi: 21.12.2024 21:27

Biden, Federal Hükümetin Kapanmasını Önleyen Geçici Bütçe Tasarısını İmzaladı

ABD Başkanı Joe Biden, Kongre tarafından kabul edilen ve kendisine gönderilen federal hükümetin kapanmasını önleyen geçici bütçe tasarısını imzaladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, bu tasarının federal hükümete 14 Mart'a kadar finansman sağlamayı öngördüğü belirtildi.

Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında yaşanan yoğun tartışmalar sonucunda, hükümetin kapanmasına saatler kala Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edilen tasarının imzalanmasıyla olası bir bütçe krizi son anda önlendi.

Daha önce, Donald Trump'ın bütçe müzakereleri sırasında karşıt görüşler ortaya koyması, tartışmalara neden olmuştu. ABD Kongresi, 2025 mali yılı çerçevesinde hükümetin finansman yetersizliği nedeniyle kapanmaması için eylül ayında ilk geçici bütçe tasarısını onaylamıştı. Biden tarafından imzalanan bu tasarı ile birlikte, hükümete 20 Aralık'a kadar finansman sağlanması planlanıyordu.

Trump, üzerinde uzlaşılan geçici bütçe tasarısını 'saçma ve olağanüstü şekilde pahalı' olarak tanımlamış, Kongre üyelerine tasarının reddedilmesi çağrısında bulunmuştu. Trump'ın Hükümet Verimliliği Departmanı'na liderlik etmesi için seçtiği isimlerden biri olan Elon Musk, Trump’ın göreve başlayacağı 20 Ocak'a kadar Kongre'den hiçbir yasa tasarısının geçmemesi gerektiğini belirtmişti.

Hükümete mart ayına kadar finansman sağlanması ve borçlanma limitinin iki yıl boyunca askıya alınmasını öneren tasarı, Trump’ın desteğine rağmen Temsilciler Meclisi'nde kabul görmemişti.

Federal Hükümetin Kapanması Neyi İfade Ediyor?

Amerikan yasalarına göre, Kongre her yıl 1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren mali yıl için bütçeyi zamanında onaylayamazsa, geçici bütçelerle hükümet faaliyetlerini sürdürmek zorunda kalıyor. Bütçenin onaylanamadığı dönemlerde, federal hükümet harcama yetkisini kaybeder ve hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda kalır.

Bu süreçte, hayati olmayan hizmetlerde görevli kamu çalışanları zorunlu izne ayrılırken, ABD ordusu, istihbarat kurumları, kamu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşireler gibi 'hayati personel' olarak adlandırılan kamu çalışanları görevlerine devam eder. Ancak, kapanma dönemlerindeki maaşlarını genellikle Kongre yeni bir bütçe geçirene kadar alamadıkları belirtiliyor.