DOLAR
34,2 0,01%
EURO
37,91 0%
ALTIN
2.912,31 0,49%
BITCOIN
2.109.026,9 -1,36%

Biden'dan İsrail'e Lübnan’a Yönelik Sınırlı Operasyonu Durdurma Çağrısı

Biden, İsrail’in Lübnan’a olası kara operasyonunu durdurmasını talep etti ve ateşkes çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 19:20
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 19:20

Biden'dan İsrail'e Lübnan’a Yönelik Sınırlı Operasyonu Durdurma Çağrısı

Biden’dan Lübnan’a Yönelik Sınırlı Operasyon İçin Ateşkes Çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail’e, Lübnan’a yönelik planlanan olası "sınırlı kara operasyonunu" derhal durdurması için çağrıda bulundu. Biden, “Şimdi hemen ateşkes olmalı.” ifadesini kullandı.

Beyaz Saray’daki Basın Toplantısında Açıklamalar

Biden, Beyaz Saray’da düzenlenen bir basın toplantısından sonra Lübnan’daki mevcut duruma ilişkin soruları yanıtladı. Şu anki durumu çok iyi bildiğini belirten Biden, İsrail hükümetinin planlarının ne kadar tatmin edici olduğunu sorguladı.

Lübnan’daki Can Kaybı ve Saldırılar

İsrail ordusu, Hizbullah ile 8 Ekim 2023’ten beri süregelen çatışmalar kapsamında, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney bölgelerine ve Bekaa ile Baalbek’e yüzlerce hava saldırısı gerçekleştirdi. Lübnanlı yetkililer, bu saldırılarda toplamda 1217 kişinin hayatını kaybettiğini, ölenlerin arasında 104 çocuk ve 194 kadının bulunduğunu bildirdi.

Hizbullah’ın Tepkisi ve Yerinden Olma Durumu

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül’de İsrail'in Beyrut’a gerçekleştirdiği hava saldırılarında hayatını kaybetti. Bunun üzerine Hizbullah, İsrail'e roket ve füzelerle karşılık vermeye başladı. Bu saldırılar sonucunda İsrail’de önemli bir hasar bildirilmezken, ülkenin iç kısımlarında yüz binlerce kişinin yerinden olduğu belirtildi.

Yüzlerce kişi, güney bölgelerinden başkent Beyrut’a ve kuzey yönüne göç ederken, Suriye’ye de on binlerce insanın geçiş yaptığı ifade ediliyor.