33 yıllık lokantacı Ali Usta, uzun ıllara dayanan tecrübesi ile evinizde aynı lokanta kalitesinde nasıl biber dolması yapabileceğinizi anlattı. Her gidenin bir kez daha gittiği, mutlaka biber dolmasını yediği Ali Usta, baharatların mucizevi etkisinden de bahsetti. İşte püf noktalarıyla birlikte içi tane tane ve baharatlı, biberi iyice pişmiş ve lezzeti birbirine geçmiş biber dolması tarifi…
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan biber dolması, ustalık isteyen bir tariftir. Biberin seçiminden pirinçli için hazırlanışına kadar her türlü detayıyla biber dolması, ustalık isteyen bir yemektir. Soğuk ya da sıcak, yoğurtlu ya da yoğurtsuz meze olarak da tüketilen, kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan biber dolması her ne kadar ustalık istese de birkaç püf nokta ile herkesin lokanta kalitesinde yapabileceği bir çeşittir.
Peki vazgeçilmez lezzetiyle tam kıvamında biber dolması nasıl yapılır? 33 yıllık tecrübesiyle Ali Usta biber dolmasını nasıl yapıyor? Ali Usta biber dolmasına hangi gizli baharatı koyuyor? İşte işin ustasından en lezzetli haliyle biber dolması tarifi…
Ali Usta biber dolması için gerekli malzemeler neler?
Ali Usta'nın 33 yıllık tecrübesiyle hazırladığı biber dolması, özel baharat karışımı ve püf noktalarıyla adeta bir lezzet şöleni. İşte adım adım Ali Usta’nın eşsiz biber dolması tarifi…
Gerekli malzemeler:
- 20 adet dolmalık biber (Ölçüyü oranla küçülterek daha az ya da daha çok yapabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (Eğer alerjiniz varsa kullanmak zorunda değilsiniz, ancak fıstık dolmayı lezzetlendiren en önemli malzemelerdendir)
- 5 adet kuru soğan (orta boy olmasına dikkat edin)
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- Yarım çay kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet orta boy domates
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet taze nane
Biber dolmasının içi nasıl hazırlanır?
Ali Usta’nın efsane tarifi ile en lezzetli dolma içini hazırlayabilirsiniz. Bunun için yukarıdaki tüm malzemeleri temin ettikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek en lezzetli biber dolması içini yapabilirsiniz. Ancak bu noktada ölçülere çok dikkat etmelisiniz. İşte adım adım biber dolması içi tarifi:
Soğan ve fıstıkları kavurun:
- İlk olarak kuru soğanları yemeklik doğrayın.
- Zeytinyağını geniş bir tencereye alın ve ısıtın.
- Doğranmış soğanları tencereye ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
- Dolmalık fıstıkları ekleyip kavurmaya devam edin. Fıstıklar da pembeleştiğinde yeni adıma geçin.
Pirinç ve domatesleri ekleyin:
- Ölçünüze göre pirinçleri ekleyin ve birkaç dakika boyunca kavurun.
- İki domatesin kabuklarını biber kapakları için ayırın, geri kalanını rendeleyin ve tencereye ekleyin.
- Pirinçler iyice yumuşayıncaya kadar kavurma işlemini sürdürün.
Baharat ve diğer malzemeleri ekleyin:
- Kuş üzümü, tuz, şeker, taze nane, dereotu ve baharatları (karabiber, kuru nane, yenibahar) ekleyin.
- Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve ocağın altını kapatın.
- İç harcı bir süre dinlendirin ve ılınmasını bekleyin. Sıcak sıcak biberleri doldurmayın.
Biberleri hazırlayın!
- Dolmalık biberlerin tepelerini kesin ve içindeki çekirdekleri temizleyin.
- Sıcaklığı düşen iç harcı biberlerin içine doldurun. Biberlerin ağzını kabukları ayrılan domates parçalarıyla kapatın.
- Tencereye dizin ve ocağın altını açın!
- Dolmaları tencereye düzgün bir şekilde yerleştirin. Bu noktada biberleri birbirlerine dayayın ki pişme sırasında devrilip içleri dökülmesin.
- Tencereyi ocağa alın ve altını biraz harlayın. Biberlerin kokusu çıkana kadar kavurun.
- Tencerenin yarısına kadar sıcak su ekleyin ve isteğe göre biraz daha zeytinyağı gezdirin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin.
Biber dolmalarını bir gece dinlendirin ve soğutun. Bu, lezzetlerin daha iyi oturmasını sağlayacaktır. Soğuk servis yaparak biber dolmalarının tüm aromalarını daha yoğun şekilde hissedebilirsiniz.