DOLAR
35,18 -0,25%
EURO
36,66 -0,55%
ALTIN
2.952,08 -0,65%
BITCOIN
3.345.100,17 1,71%

Beykoz'un Son Ermenileri: Varujan Magakyan'ın Hatıraları

Beykoz'un Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Varujan Magakyan, geçmişe özlemle bugünü değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 20.12.2024 11:18
Güncelleme Tarihi: 20.12.2024 11:18

Beykoz'un Son Ermenileri: Varujan Magakyan'ın Hatıraları

Beykoz'un Son Ermenileri: Varujan Magakyan'ın Hatıraları

İstanbul'un tarihi mahallelerinden biri olan Beykoz, geçtiğimiz zaman diliminde önemli bir Ermeni nüfusuna ev sahipliği yapmıştır. Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Varujan Magakyan, bu nostaljik geçmişe duyduğu özlemi dile getirerek, evlerin kapılarının kilitlenmediği İstanbul'u hasretle hatırlıyor.

Varujan Magakyan'ın Hayatı ve Görevleri

Beykoz'un 88 numaralı evinde, 1951 yılında doğan Magakyan, 20 yaşındayken Kıbrıs Barış Harekatı sırasında askere gitmek üzere Manisa'ya gitti. 1979 yılında dönemin Patriği Kalusyan tarafından Beykoz'daki Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi'ne atanarak bugüne kadar vakfın başkanlığını üstlendi.

Magakyan, inancına ve ait olduğu dinin ibadethanesine hizmet etme konusundaki kararlılığını dile getirerek, "Yıllardır bu inancım ve imanım doğrultusunda hizmet etmeye devam etmekteyim" dedi.

Musiki ve Kültür

Musiki ve futbolun hayatının vazgeçilmezleri olduğunu belirten Magakyan, "Hayatımda musiki olmazsa olmaz. Şarkılarla gülüp şarkılarla ağlarım. Burada musiki seven arkadaşlarla buluşup fasıllar yaparız" şeklinde konuştu. Türkiye'den başka bir yerde yaşamayı düşünmediğini vurgulayan Magakyan, doğduğu isimle hayatına devam ettiğini ifade etti.

Ermeni Nüfusunun Tarihi

İstanbul'da ilk Ermeni nüfusunun Fatih Sultan Mehmet'in dönemiyle oluştuğunu aktaran Magakyan, fetih sonrasında mimaride ve el sanatlarında uzmanlaşan Ermeni taş ustalarının İstanbul'a getirildiğini dile getirdi. 1461 yılında Ermeni Patrikliğinin Bursa'dan İstanbul'a taşınmasının ardından, burada önemli bir Ermeni kolonisi kuruldu. Beykoz'da Ermeni nüfusunun artışı, bölgenin tarihi kaynaklarıyla da belgelenmektedir.

Beykoz'da Komşuluk ve Kültürel Etkileşim

Beykoz'da Türk, Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusunun birlikte yaşadığını belirten Magakyan, o dönemdeki komşuluk ilişkilerinin akrabalığın önünde olduğunu vurguladı. "Evlerin kapılarında kilit yoktu, tüm çocuklar bir arada oynardı" diyen Magakyan, komşularının dini bayramlara gösterdiği saygıyı hatırlatarak, bayramların birlikte kutlandığını anlattı.

Ermenilerin Kültürel Mirası

Ermenilerin Anadolu topraklarına yaptığı katkılar arasında mimari ve müzik alanları öne çıkıyor. Agop Dilaçar gibi figürlerin çalışmalarının, Türk kültürü üzerinde önemli etkileri olduğunu belirten Magakyan, "Ermeni bestekarların klasik Türk müziğinde de büyük rolleri olmuştur" dedi.

Magakyan, geçmişin zengin kültürel yapısının ve komşuluk ilişkilerinin modern hayatla harmanlandığı Beykoz'un özlemini taşımakta ve Ermeni geleneklerinin bu topraklardaki devamlılığını savunmaktadır.