DOLAR
34,17 0,04%
EURO
37,58 0,18%
ALTIN
2.886,52 -0,07%
BITCOIN
2.121.787,64 0,39%

BDT Liderlerinden Yeni Dünya Savaşı Uyarısı

BDT zirvesinde liderler, yeni bir dünya savaşını önlemek için ortak mesaj verdiler.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 19:41
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 19:41

BDT Liderlerinden Yeni Dünya Savaşı Uyarısı

BDT Liderlerinden Güçlü Bir Çağrı

Ağımsız Devletler Topluluğu (BDT) liderleri, Moskova'da düzenlenen zirvede dünya halklarını yeni bir dünya savaşının çıkmasını engellemeye çağırdı.

Zirve Detayları

Rusya'nın dönem başkanlığıyla Kremlin Sarayı'nda yapılan BDT Liderler Zirvesi, ilk olarak dar formatta, sonrasında ise geniş katılımlı olarak gerçekleştirildi. Zirveye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve BDT Genel Sekreteri Sergey Lebedev katıldı.

Ortak Mesaj ve İmzalar

Zirve sırasında 11 belge imzalandı ve gelecek yıl, Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin 80. yıl dönümüne yönelik ortak bir mesaj yayınlandı. Bu mesajda, BDT ülkelerinin halklarına ve dünya halklarına faşizm ve Nazizm'in yeniden dirilmesine izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Putin'in Açıklamaları

Putin, zirvenin içeriğinde BDT'yi ilgilendiren güncel konuların yanı sıra bölgesel ve uluslararası meselelere de değinildiğini belirtti. Putin, “BDT liderleri, örgütteki etkileşimin derinleşmesinden yana. Ortak çabalarımızla BDT'nin bölgesel entegrasyon birliği olarak itibarı güçleniyor.” şeklinde konuştu.

Putin, BDT ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendiğini, son 7 ayda Rusya'nın BDT ülkeleriyle olan ticaret hacminin %7,7 artarak 63,2 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Ayrıca, ticaret alanında ulusal para birimlerinin kullanımıyla bağımsız bir finans sistemi oluşturulmasına devam edildiğini de sözlerine ekledi.