DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.241.656,78 0,03%

Batı Trakyalı Türkler Eğitim Hakkındaki Yetki Gasbına Karşı Çıkıyor

Batı Trakya'daki Türkler, eğitim alanındaki yetkilerinin çiğnenmesine sert tepki gösterdi. DEB lideri Asafoğlu açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 13.09.2024 16:53
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 16:53

Batı Trakyalı Türkler Eğitim Hakkındaki Yetki Gasbına Karşı Çıkıyor

Batı Trakyalı Türklerden Eğitimdeki Yetki Gasbına Tepki

Batı Trakya Türklerinin eğitim haklarına yönelik yaşanan ihlaller, Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Başkanı Çiğdem Asafoğlu tarafından sert bir dille eleştirildi. Asafoğlu, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamalarda, azınlık okullarındaki müdahale ve velilerin seçimle oluşturduğu encümen heyetlerinin etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Yunan Hükümetinin Müdahalesi

Asafoğlu, Yunanistan'da yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, 2 Eylül'de Gümülcine'deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nde velilerin seçtiği encümen heyetlerinin görüşü alınmadan müdür ataması yapıldığını belirtti.

Lozan Antlaşması’na Aykırılık

Asafoğlu yaptığı açıklamada, "Okullarımızda söz sahibi olmamız engellendi. Veliler tarafından seçilen ve yetkili kılınan encümen heyetleri, bürokratlar tarafından etkisiz kılındı ve yok sayıldı. Bu, Lozan Antlaşması’na aykırı bir tutum." dedi. Ayrıca, son dönemde artan azınlık okullarının kapatılmasına da dikkat çekti.

Yetkililere Tepki

Gümülcine ve İskeçe'deki Türk okullarında müdürlerin görev süreleri, velilerce seçilen encümen heyetinin görüşü alınarak belirlenirken, Yunan hükümetinin bu uygulamadan uzaklaştığını ve bu durumu bir hak ihlali olarak nitelendirdiklerini dile getirdi.

Bunun yanı sıra, Azınlık eğitimini sorun yumağına dönüştüren yetkililerin, bu alanda yeni sorunlar üretme konusunda başarılı olduğunu vurguladı.