DOLAR
34,24 0,03%
EURO
37,45 0,2%
ALTIN
2.928,22 -0,03%
BITCOIN
2.146.896,33 0,47%

Batı Trakya Türkleri Atanmış Müftüleri Protesto Etti

İskeçe’deki Çınar Camii'nde, Batı Trakya Türkleri Yunan devletinin atadığı müftülere karşı protesto düzenledi.

Yayın Tarihi: 12.10.2024 01:11
Güncelleme Tarihi: 12.10.2024 01:11

Batı Trakya Türkleri Atanmış Müftüleri Protesto Etti

İskeçe'de Cami Protestosu

Batı Trakya Türkleri, İskeçe'deki Çınar Camii'nde, Yunan devleti tarafından atanan müftüleri protesto etti. Bu protesto, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) tarafından yapılan açıklamanın ardından gerçekleşti.

Müftülerin Cuma Namazı Denemesi

Açıklamada yer alan bilgilere göre, 11 Ekim Cuma günü, Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgos Kalancis'in de katıldığı bir etkinlikte, atanmış müftüler İskeçe Medresesi'nin açılışına katıldılar. Açılış sonrası bu müftüler, Aşağımahalle Çınar Camii'nde cemaatle birlikte Cuma namazını kılma girişiminde bulundu.

Cemaatin Tepkisi

Bunun üzerine Batı Trakya Türk Azınlığı üyeleri, atanmış müftüleri camiden uzaklaştırdılar. Protestocular, Türk azınlık tarafından seçilen İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa'ya olan desteklerini vurguladılar.

Talep Edilen Değişim

BTTADK, yaptığı açıklamada, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın kendi seçtiği liderlere hak ettikleri makamlara geri verilmesi gerektiğini ve benzer provokatif girişimlerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Atanmış Dini Liderlik Sorunu

Yunanistan'da, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın dini liderleri, müftüler ve azınlığa ait vakıfların idaresi, devletin atama yoluyla belirlendiği belirtiliyor. Türk azınlık ise kendi seçtiği müftülerin görevlerini yerine getirmelerini talep ediyor.