DOLAR
34,19 -0,03%
EURO
37,56 0,02%
ALTIN
2.885,62 -0,04%
BITCOIN
2.131.018,15 0,01%

Başkasının kredi kartıyla ödeme yapanları ilgilendiren açıklama GİB'den geldi! İşte detaylar

GİB, kredi ve banka kartı ile yapılan ödemelere dair yeni düzenlemeleri duyurdu. Kayıt dışı işlemlerle mücadele hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 06.08.2024 13:21
Güncelleme Tarihi: 06.08.2024 13:21

Başkasının kredi kartıyla ödeme yapanları ilgilendiren açıklama GİB'den geldi! İşte detaylar

GİB'den Kredi Kartı ve Banka Kartı Ödemeleri İçin Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 7524 sayılı Vergi Kanunları ile bazı kanunlarda yapılan değişiklikler çerçevesinde, kredi kartı ve banka kartı ile gerçekleştirilen ödemelere ilişkin yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

Yeni Düzenlemelerin Amacı

Açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 355. maddesine eklenen altıncı fıkrada, mükelleflerin kendi mükellefiyetine kayıtlı olmayan ödeme sistemleri veya cihazlar (POS vb.) aracılığıyla mal satışı veya hizmet ifası gerçekleştirirken özel usulsüzlük cezası ile karşılaşabilecekleri belirtildi. Her bir işlem için 3 kat ceza uygulanacak ve bir takvim yılı içinde bu cezanın toplam miktarı 20 milyon Türk lirasını aşamayacaktır.

Kamuoyundaki Tereddütler

Kamuoyunda bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin bazı tereddütler olduğuna dikkat çekilerek, bu konuda açıklamalar yapma gereği duyulduğu kaydedildi. İlgili düzenleme ile birlikte, kredi kartları ve banka kartları aracılığıyla yapılan tahsilatların başka mükellefler ya da mükellef olmayanların sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi durumunda, çeşitli ceza ve yaptırımlarla karşılaşmanın önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Bayi-Ve Alt Bayi İlişkileri

Açıklamada, mükelleflerin, bankalar tarafından kendilerine tahsis edilen fiziki veya sanal POS cihazlarını bayi-alt bayi ilişkisi kapsamında kullanma durumunda ceza alıp almayacakları konusuna da değinildi. Bu bağlamda, ilgili mevzuata uygun hareket etmeleri şartıyla, mükelleflerin POS cihazlarını kullanmalarında bir sorun olmayacağı ifade edildi.

Ödemeyi Yapan Kişinin Durumu

Bir diğer merak edilen konu, mal ve hizmet alımı sırasında müşteri ile ödemenin yapıldığı kart sahibinin farklı kişiler olması halinde ceza kesilip kesilmeyeceği ile ilgilidir. GİB, bu durumda ceza uygulanmayacağını belirtmiş ve ödemenin hangi kartla yapıldığına ilişkin herhangi bir yasal sorun bulunmadığını vurgulamıştır.