Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bankada parası olanlar hop oturup hop kalkacak! Milyonlarca kişiye uyarı geldi

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), yarınki toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapılıp yapılmayacağına karar verecek. Uzmanlar, yarınki toplantıda daha fazla önlem alınmasını beklediklerini vurguluyorlar..

Yayın Tarihi: 28.06.2024 23:36
Güncelleme Tarihi: 28.06.2024 23:36

Bankada parası olanlar hop oturup hop kalkacak! Milyonlarca kişiye uyarı geldi

Geçen hafta mevduat faizlerinde düşüş görüldü. Bir önceki aya göre faizlerde 4 puanlık düşüş yaşandı. Yatırımcılar bu durumu yakından takip ediyor. Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz oranı kararlarının yatırımcıların ve finansal piyasaların tercihlerini etkilemesi bekleniyor.

Mevduat faizleri hafta başında bir önceki aya göre 4 puanlık düşüş kaydetti. Bankalar büyük mevduatlara dahi %50 mevduat faizi uygulamamakta, küçük mevduatlara ise %45 TL mevduat faizi uygulamaktadır.

Bankada parası olanlar hop oturup hop kalkacak

Uzmanlar, TCMB'nin döviz alımlarının yarattığı TL likiditenin piyasa faizlerini düşüreceğine dikkat çekiyor. Yarınki toplantıda fazla likiditeyi serbest bırakmak için daha fazla adım atılmasını bekliyoruz. TL mevduat faizinin düzeyi, yurt içi tasarruf sahiplerinin dövizden uzaklaşıp TL'ye yatırım yapmalarını teşvik etmede çok önemli rol oynamaktadır.

Merkez Bankası ayrıca TL mevduat faizlerinin seviyesini de yakından takip ediyor. TL tasarruf eğilimlerinin enflasyon görünümüne katkı sağladığını vurguladı. Merkez bankası aynı zamanda yüksek ve düşük faiz oranları arasındaki farkı da izliyor ve döviz kuru koruma hesaplarının mevduat içindeki payının azalması ve enflasyon beklentilerinin iyileşmesi nedeniyle yüksek ve düşük faiz oranları arasındaki farkın daralmasını bekliyor.