DOLAR
35,65 -0,07%
EURO
37,15 -0,09%
ALTIN
3.161,29 -0,72%
BITCOIN
3.712.563,54 1,93%

Bangladeş'ten Hindistan'a Şeyh Hasina'nın İadesi Çağrısı

Bangladeş, eski Başbakan Şeyh Hasina'nın iade edilmemesini suçluların iadesi anlaşmasının ihlali olarak değerlendiriyor.

Yayın Tarihi: 22.01.2025 10:44
Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 10:44

Bangladeş'ten Hindistan'a Şeyh Hasina'nın İadesi Çağrısı

Bangladeş, Hindistan'a Hasina'nın İadesi İçin Resmi Talepte Bulundu

Bangladeş, ülkeyi terk edip Hindistan'a giden eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in iade edilmemesinin, iki ülkenin suçluların iadesine ilişkin anlaşmanın açık bir ihlali olacağını bildirdi. Bu açıklama, geçici hükümetin Hukuk, Adalet ve Parlamento İşleri Danışmanı Asif Nazrul tarafından yapıldı.

Hindistan ile Anlaşmanın İhlali İddiası

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Nazrul basın toplantısında, "İade için mektup yazdık. Eğer Hindistan Şeyh Hasina'yı iade etmezse, bu Bangladeş ve Hindistan arasındaki suçluların iadesine yönelik anlaşmanın açık bir ihlali olacaktır," şeklinde ifade etti.

Uluslararası Yardım Arayışı

Bangladeş hükümetinin, eski başbakanın iadesi için gereken adımları atacağını belirten Nazrul, "Eğer gerekli görülürse, uluslararası yardım da aranacaktır" dedi. Ayrıca, geçen yıl kitlesel öğrenci protestoları sırasında yaşanan "toplu katliam" iddialarıyla ilgili yargılamaların hızlandırılması amacıyla ikinci bir mahkeme kurulabileceğini açıkladı.

Protestolar ve İddialar

Bangladeş'teki protestolar, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı üzerine temmuz ayında başlamıştı. Yüksek Mahkeme'nin kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolar sona erdirilmişti. Ancak, gösterilerde yaşamını yitirenler için adalet talebiyle protestocular sokaklara dökülmüştü.

Şiddet olaylarının artmasına rağmen Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmişti. Bu olay sırasında göstericiler başbakanlık konutunu basmıştı.

Yasal Süreçler ve Gelişmeler

Bangladeş'te 15 Ağustos 2024'te, Hasina'nın da aralarında bulunduğu 10 üst düzey yetkili hakkında protestolar sırasında "soykırım ve insanlığa karşı suç" işlendiği iddialarıyla soruşturma başlatıldı. Ek olarak, Hasina hakkında kitlesel protestolar esnasında işlenen suçlar nedeniyle geçen yıl ekim ayında tutuklama kararı çıkarıldı. Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT), 6 Ocak'ta eski başbakanın ifade edilen "zorla kaybetme" vakalarıyla ilgili tutuklama kararı verdi.