DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.146.356,79 0,29%

Bangladeş'te Protestolar Devam Ediyor: Ölümler İçin Adalet Talebi

Bangladeş'te 2 bin kişi, gösterilerde ölenler için adalet talep etmek amacıyla başkent Dakka'da bir araya geldi.

Yayın Tarihi: 02.08.2024 17:37
Güncelleme Tarihi: 02.08.2024 17:37

Bangladeş'te Protestolar Devam Ediyor: Ölümler İçin Adalet Talebi

Bangladeş'te Protesto Gösterileri

Bangladeş'in başkenti Dakka'da, temmuz ayında başlayan protestolar sonucunda yaşamını yitirenler için yaklaşık 2 bin kişi toplandı. Protestolar, Başbakan Şeyh Hasina Vecid ve hükümetine yönelik adalet arayışını ifade etmek amacıyla gerçekleştirildi.

Protestoların Nedeni

Göstericiler, başkent Dakka'nın çeşitli bölgelerinde bir araya gelirken, polisin müdahaleleriyle karşılaştı. Genç bir protestocu olan Mohammad Rakib Uddin, gösteriler sırasında bir merminin kalçasına isabet ettiğini belirtti. Uddin, protestocuların herhangi bir silah taşımadığını ifade ederek, polisin sert müdahalesini eleştirdi.

Kamuda Kontenjan Kararı Üzerine Tartışmalar

Protestolar, 1971 yılındaki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan tahsis edilmesi kararının ardından patlak vermişti. Ülkedeki mevcut düzenlemelerin değişmesi için gösteriler, Bangladeş Yüksek Mahkemesi tarafından alınan yüzde 30'luk kontenjanın yüzde 5'e indirilmesi kararının ardından yoğunlaştı.

Ölü Sayısı ve Resmi Açıklamalar

Bangladeş İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, protestolarda 147 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ancak bazı basın kaynakları, kayıpların 200'ü aştığını bildirdi. Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kademeli olarak kaldırılacağını belirtti.