Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Bangladeş'te kamu sektörü kontenjanı protestolarında 75 kişi hayatını kaybetti

Bangladeş'te, Bağımsızlık Savaşı'na katılanların çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına yönelik protestolarda 75 kişi yaşamını kaybetti. Protestolar devam ediyor ve hükümet, durumu kontrol altına almak için çeşitli önlemler alıyor.

Yayın Tarihi: 19.07.2024 23:17
Güncelleme Tarihi: 19.07.2024 23:17

Bangladeş'te kamu sektörü kontenjanı protestolarında 75 kişi hayatını kaybetti

BANGLADEŞ'TE KONTENJAN KARARI PROTESTOLARINDA 75 ÖLÜ

Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararına yönelik protestolarda 75 kişi hayatını kaybetti. Hükümetin aldığı önlemler ve protestoların devamı hakkında detaylar yazımızda.

Polis, başkent Dakka'da ve diğer bölgelerde süren protestolarda bugün 30 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer, protestoların başladığı günden bu yana ölü sayısının 75'e yükseldiğini bildirdi. Sağlık yetkilileri, 2 binden fazla kişinin yaralandığını belirtti.

İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KISITLAMALARI

Protestoların yoğunluğu nedeniyle hükümet, ülkede mobil internet bağlantısını kesti ve sosyal medyaya erişimi kısıtladı. Bu durum, protestoların yayılmasını ve organize edilmesini engellemeye yönelik bir önlem olarak değerlendiriliyor. Bangladeş kaynaklı haber sitelerine ülke dışından erişim de kesildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VE ORDUYA TALİMAT

Hükümet, protestoların şiddetinin artması nedeniyle ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti ve durumu kontrol altına almak için orduya talimat verdi. Sokağa çıkma yasağı, 21 Temmuz Cuma gecesi itibarıyla yürürlüğe girecek.

İktidardaki Avami Birliği Partisi, kamu sektöründe kontenjanın yüzde 30'dan yüzde 20'ye düşürülmesi teklifinde bulundu. Bu kapsamda, kontenjanın yüzde 20'ye düşürülmesi için iktidar partisinin 21 Temmuz'da Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulunması bekleniyor.

HİNDİSTANLI ÖĞRENCİLERİN TAHLİYESİ

NDTV televizyonunun haberine göre, Bangladeş'te okuyan 300'den fazla Hindistanlı üniversite öğrencisi, ülkelerine döndü. Öğrenciler, Hindistan'ın kuzeydoğusundaki Tripura ve Meghalaya eyaletlerinde yer alan kara sınır kapılarından güvenli şekilde çıkış yaptı. Bazı öğrenciler ise Nepal ve Butan üzerinden Hindistan'a ulaştı.

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in evini korumakla görevlendirildi. Bu arada, protestolar sürerken göstericiler, ülke genelinde "hayatı durdurma eylemi" başlattı. Protestoların baş koordinatörlerinden Asif Mahmud, hastaneler ve acil servisler dışındaki tüm kurum ve kuruluşların faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

KAMU SEKTÖRÜ KONTENJANLARI

Bangladeş'te kamuda işe giriş pozisyonlarının yüzde 56'sı belirli demografik gruplar ve sınıflar için ayrılmış durumda. Bu kontenjanların yüzde 30'u, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerini kapsıyor. Bu kontenjanlar, 2018'de kaldırılmış olsa da Yüksek Mahkeme'nin geçen ay kontenjan sisteminin yeniden uygulanması kararı almasının ardından protestolar başlamıştı.

Bu sistemi ayrımcılıkla suçlayan protestocular, kontenjanların Avami Birliği Partisi'nin destekçilerine fayda sağladığını savunuyor. Protestocular, bu sistemin liyakata dayalı bir sistemle değiştirilmesini talep ediyor. Dakka, Chattogram ve Rangpur kentlerinde süren protestolarda, 16 Temmuz'da çıkan arbedelerde 6 kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 250 öğrenci yaralanmıştı.

Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, öğrencileri korumak amacıyla tüm devlet ve özel üniversitelerin bir sonraki duyuruya kadar kapatılmasını istemişti. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, protestoların düzenlendiği Dakka Üniversitesi dahil bazı üniversiteler, kurumlarını süresiz kapatmıştı. Üniversitelerin kapatılması kararına rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişti.