Bangladeş'te Protesto Gösterileri
Bangladeş'te binlerce kişi, eski Başbakan Şeyh Hasina hükümetine karşı temmuz 2024'te gerçekleştirilen kitlesel gösteriler sırasında hayatını kaybedenler için adalet talebiyle bir araya geldi. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, başkent Dhaka'da düzenlenen protesto, gösterilerde hayatını kaybedenlerin faillerinin adalet önüne çıkarılması amacıyla gerçekleştirildi.
Gösterinin Detayları
"Ayrımcılığa Karşı Öğrenciler" hareketi ve Jatiya Nagorik Komitesi tarafından düzenlenen etkinlik, temmuz 2024'teki protestolarda hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Gösteri organizatörlerinden Hasnat Abdullah, faşizme ve Avami Birliği'ne karşı mücadelelerinin devam edeceğini belirterek, "Birçok kişi ayaklanmamızı kabullenemedi. Bu yüzden başbakanlıkta, poliste ve hatta mahkemelerde komplolar oldu." dedi.
Adalet ve Diğer Talepler
Jatiya Nagorik Komitesi Başkanı Nasiruddin Patwary ise, "Hiçbir ülkenin gözdağı vermesine müsamaha göstermeyecek yeni bir Bangladeş istiyoruz. Hükümetin Avami Birliği ve Şeyh Hasina'yı derhal hesaba çekmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı. Protestocular, Hasina hükümetine karşı başlatılan gösterilerde öldürülenler için adalet çağrısında bulunarak "adalet", "özgürlük" ve "hukuk" sloganları attı. Ayrıca, insan hakları, eğitim ve sağlık haklarının teminat altına alınması talebinde bulundular.
Geçmişteki Olaylar ve Etkileri
Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe ayrılan kontenjanlar nedeniyle yaşanan sıkıntılar, temmuz 2024 ortasında öğrenciler öncülüğünde protestoların başlamasına yol açmıştı. Yüksek Mahkeme, temmuz 2024 sonunda kontenjan oranlarını düşürdüğünü duyurduktan sonra protestoların sona erdiği bildirilmişti. Ancak gösterilerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.
Şiddet olaylarının tırmanmasıyla birlikte, Başbakan Şeyh Hasina 5 Ağustos 2024'te resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmişti. Bu sırada göstericiler, Başbakan'ın konutunu basmıştı. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos 2024'te geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştı.