DOLAR
34,24 0,03%
EURO
37,45 0,2%
ALTIN
2.928,22 -0,03%
BITCOIN
2.146.938,1 0,47%

Bangladeş'te Avami Birliği Üyelerine Yönelik Saldırılar: 21 Kişi Hayatını Kaybetti

Bangladeş'te Avami Birliği üyeleri ve ailelerine yönelik saldırılarda 21 kişi yaşamını yitirdi. Protestolar giderek şiddetlendi.

Yayın Tarihi: 07.08.2024 11:30
Güncelleme Tarihi: 07.08.2024 11:30

Bangladeş'te Avami Birliği Üyelerine Yönelik Saldırılar: 21 Kişi Hayatını Kaybetti

Bangladeş'teki Şiddet Olayları

Bangladeş'te Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği partisinin üyeleri ve yakınlarından 21 kişi, hükümet karşıtı protestolar sırasında yaşamlarını yitirdi.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Dhaka Tribune, ülkedeki karışıklığın artmasıyla birlikte Avami Birliği mensuplarının hedef alındığını bildirdi. İlk belirlemelere göre, bu saldırılar sırasında 21 kişi hayatını kaybetti.

Ani Saldırılar ve Kayıplar

Ülkenin güneybatısındaki Satkhira bölgesinde, 10 ceset bulundu, birçok partili evinde ateşe verilerek yağmalandı. Başkent Dakka'nın güneydoğusundaki Comilla bölgesinde meydana gelen başka bir saldırıda ise 11 kişinin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.

Öğrenci Protestoları ve Derinleşen Kriz

Bangladeş'teki karışıklık, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alanların çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başlayan öğrenci protestoları ile arttı. Temmuz sonunda Yüksek Mahkeme'nin kontenjan oranlarını düşürmesinin ardından gösterilerin sona ereceği düşünülmüştü.

Ancak, protestolar sırasında yaşanan şiddet olayları ve Cemaat-i İslami Partisi ile öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından göstericiler, kayıplar için "adalet" talebiyle sokaklara döküldü. Sonuç olarak, son birkaç ayda yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Başbakan Şeyh Hasina, olayların artması üzerine resmi konutunu terk ederek askeri bir helikopterle Hindistan'a gitmek zorunda kaldı. Göstericilerin resmi konutu basmasıyla durum daha da karıştı. Ülkenin yeni geçiş hükümetinin başına Muhammed Yunus getirildi; kendisi Nobel Barış Ödülü sahibi bir figürdür.