Bangladeş'ten SAARC İçin Yeniden Faaliyet Çağrısı
Muhammed Yunus, Bangladeş'teki geçici hükümetin başdanışmanı olarak, Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC)'nun yeniden aktif hale gelmesinin gerekliliğini vurguladı. Yunus, SAARC'nın bölgedeki sorunları çözmek için kritik bir rol üstlenebileceğini belirtti.
SAARC'nın Rolü ve Amaçları
Yunus, Press Trust of India'ya verdiği demeçte, SAARC'nın kuruluş amacının büyük olduğunu ancak şu anda yalnızca kâğıt üzerinde aktif olduğunu dile getirdi. Ayrıca, faaliyetlerinin yeniden başlamasının birçok sorunun üstesinden gelinmesine yardım edeceğine vurgu yaptı.
Bölgesel İşbirliğinin Önemi
Yunus, Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka'nın işbirliği içinde olmasının bölgeye zarar verebileceğini ve bu nedenle SAARC'nın önemine işaret etti.
Hindistan ile Su Anlaşması Üzerine Açıklamalar
Bununla birlikte, Yunus, Bangladeş geçici hükümetinin Hindistan ile uzun yıllardır beklemede olan "Teesta Su Paylaşım Anlaşması" hakkında fikir ayrılıklarını çözmeyi hedeflediğini ifade etti. Su paylaşımının çözülmemesinin her iki taraf için de faydasız olduğunu belirtirken, "Bangladeş'in alacağı su miktarı konusunda bir anlayış geliştirmek önemli," dedi.
Uluslararası Kurallara Uygun Çözüm Arayışı
Yunus, anlaşmanın uluslararası normlara uygun bir şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bu mesele uzun süredir devam eden bir sorun ve Hindistan hükümetinin daha önce anlaşmaya hazır olduğuna, ancak Batı Bengal hükümetinin buna yanaşmadığına dikkat çekti. Yunus son olarak, bu konuda insani temellere dayalı bir işbirliği ile kitlelerin acılarını hafifletebilecek bir çözüm bulunabileceğini kaydetti.