DOLAR
35,17 -0,09%
EURO
36,61 0,24%
ALTIN
2.955,57 0,43%
BITCOIN
3.285.296,38 2,21%

Bangladeş, Eski Başbakan Hasina'nın İadesini Hindistan'dan Talep Etti

Bangladeş, eski Başbakan Hasina'nın Hindistan'dan iadesini talep ederken, Arakanlı Müslümanların ülkeye girişi de yasaklandı.

Yayın Tarihi: 23.12.2024 16:49
Güncelleme Tarihi: 23.12.2024 16:49

Bangladeş, Eski Başbakan Hasina'nın İadesini Hindistan'dan Talep Etti

Bangladeş'ten Hasina'nın İadesi İçin Resmi Talep

Bangladeş, eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in Hindistan'dan iadesini talep etmiş bulunmaktadır. Bangladeş Sangbad Sangstha (BSS) haberine göre, geçici hükümetin Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain, konuya ilişkin açıklama yaptı. Hossain, "Bangladeş, Hasina'nın hakkında yasal süreci başlatmak için buraya geri dönmesini istediğini belirten sözlü notayı Hindistan'a gönderdik." dedi.

İki Ülke Arasında İade Anlaşması Mevcut

Bangladeş geçici hükümetinin İçişleri Danışmanı Jahangir Alam da, bakanlığın Hasina'nın iadesi için Hindistan Dışişleri Bakanlığına bir mektup gönderdiğini ve sürecin devam etmekte olduğunu ifade etti. Alam, iki ülke arasında mevcut olan iade anlaşması çerçevesinde Hasina'nın Bangladeş'e teslim edilebileceğini belirtti.

Arakanlı Müslümanların Girişi Yasaklandı

Bangladeş'te yaşanan diğer bir gelişme ise, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) ülkeye kabul edilmesiyle ilgili. Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Jahangir Alam, Myanmar'daki çatışmalar nedeniyle son 1,5-2 yıl içinde Bangladeş'e sığınan 60 bin Arakanlı Müslümanın ülkeye girişine artık "hiçbir koşulda izin vermeyeceklerini" belirtti. Alam, Myanmar'ın Bangladeş sınırında çatışan silahlı isyancı gruplar tarafından kontrol edilen bölgede resmi görüşmeler için bir "alanın" olmadığını dile getirdi.

Bangladeş'teki Protestolar ve Olaylar

Bangladeş'teki durum, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından protestolara yol açmıştı. Temmuz ayında başlayan bu gösteriler, Yüksek Mahkeme'nin kontenjan oranlarını düşürmesinin ardından sona ermiş olsa da, yaşanan şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı. Protestolar sırasında, Başbakan Şeyh Hasina, 5 Ağustos'ta askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu sırada protestocular Başbakanlık konutunu basmıştır.

Bu gelişmeler, Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamasıyla birlikte devam etmektedir.