Bangladeş'teki geçici hükümet, 5 Ağustos tarihinde ülkeden ayrılarak Hindistan'a giden eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid ve yurt dışına kaçan destekçilerinin iadesi için Interpol'den kırmızı bülten çıkarılmasını talep etti.
Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Bangladeş Uluslararası Suçlar Mahkemesi (ICT) Başsavcısı Muhammed Tajul İslam, konuya ilişkin Interpol'e bir mektup gönderildiğini açıkladı. Mektupta, Bangladeş Polisi Genel Müfettişi aracılığıyla Interpol'den, Hindistan'a giden Hasina ve yurt dışına kaçan destekçilerinin iadesi için kırmızı bülten çıkarılması talep edildiği belirtildi.
Protesto Girişimleri ve Şiddet Olayları
Bangladeş'te, 1971 yılında gerçekleşen Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuya alımda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin öncülüğünde protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme, temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürdükten sonra bu protestolara son verileceği duyurulmuştu.
Protestolardaki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı yasaklandığında, protestocular yaşamını yitirenler için adalet çağrısı yapmak üzere yeniden sokağa çıktı. Şiddet olayları sırasında yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.
Olaylar devam ederken Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan'a gitmiş, bu esnada göstericiler Başbakan'ın resmi konutunu basmıştır. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip göreve başlamıştır. Bangladeş geçici hükümeti, öğrenci protestolarında 708 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.