DOLAR
34,19 0,02%
EURO
37,84 0,02%
ALTIN
2.927,4 -0,04%
BITCOIN
2.083.282,31 -0,17%

Bangladeş Cumhurbaşkanı Şahabuddin, Parlamentoyu Feshederek Geçiş Hükümeti Kuruyor

Bangladeş Cumhurbaşkanı Şahabuddin, hükümet karşıtı protestoların ardından geçiş hükümeti için parlamentoyu feshetti.

Yayın Tarihi: 06.08.2024 12:50
Güncelleme Tarihi: 06.08.2024 12:50

Bangladeş Cumhurbaşkanı Şahabuddin, Parlamentoyu Feshederek Geçiş Hükümeti Kuruyor

Bangladeş’te Siyasi Gelişmeler

Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, ülke genelinde yaşanan hükümet karşıtı protestoların ardından geçiş hükümeti kurulması için parlamentoyu feshetti.

Dhaka Tribune'un haberine göre, Cumhurbaşkanı Şahabuddin, silahlı kuvvetler, farklı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda, protestoları organize eden öğrenci liderleri de yer aldı.

Geçiş Hükümeti İçin Adımlar Atılıyor

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Şahabuddin'in geçiş hükümetinin kurulması amacıyla parlamentoyu feshettiği ifade edildi. Ayrıca, Bangladeş Milliyetçi Partisi lideri ve eski Başbakan Begüm Halide Ziya'nın serbest bırakıldığı belirtildi.

Öğrenci protestolarının liderleri, Cumhurbaşkanı'ndan bugün yerel saat 15.00’e kadar parlamentoyu feshetmesini talep etmişti. Protestocular ayrıca Nobel Barış Ödüllü aktivist Muhammed Yunus’un geçiş hükümetine liderlik etmesini istiyor.

Protestoların Nedenleri

Bangladeş'te, 1971'deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararı sonrasında temmuz ortasında öğrenci protestoları başlamıştı. Temmuz sonlarında Yüksek Mahkeme tarafından kontenjan oranlarının düşürülmesiyle protestoların sona erdiği düşünülmüştü. Ancak, gösterilerdeki şiddet olayları nedeniyle Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı yasaklandı.

Sonrasında protestocular, yaşamını yitirenler için "adalet" talebiyle tekrar sokaklara döküldü. Bangladeş'teki şiddet olayları sırasında yüzlerce kişi yaşamını yitirirken, binlerce kişi gözaltına alındı. Başbakan Şeyh Hasina, bu süreçte resmi konutunu terk ederek askeri helikopterle Hindistan’a gitti.

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, siyasi parti temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından Hasina’nın istifa ettiğini ve geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.