Bangladeş, Zengin Ülkeleri İklim Görüşmelerinde Eleştirdi
Bangladeş'te Geçici Hükümete "başdanışman" olarak başkanlık eden Muhammed Yunus, gezegenin ısınmasında sorumlu olan zengin ülkelerin Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerinde müzakere yapmaktansa iklim kriziyle başa çıkmak için fon sağlamaları gerektiğini ifade etti.
İklim Krizi ve Zengin Ülkeler
BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) çerçevesinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen toplantıda konuşan Yunus, "(İklim görüşmeleri) neden bir müzakere olsun ki? Soruna (zengin ülkeler) siz neden oluyorsunuz" dedi. Yunus, seslerini yükseltme ve zengin ülkelere iklim krizinin onların sorumluluğunda olduğunu ileteceklerini belirtti.
Aşağılayıcı Müzakereler
Yunus, iklim müzakerelerinin yoksul ülkeler için "aşağılayıcı" olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Görüşmeleri, en iyi pazarlığı yapmaya çalışan insanların dolup taştığı bir "balık pazarına" benzeterek, "Herkesin evi yanıyor" şeklinde konuştu.
Zengin Ulusların Sorumluluğu
Yunus, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtları yakarak ekonomilerini geliştiren zengin ülkelerin de güvende olmadığını vurguladı. Ayrıca, bu ülkelerin hem kendi çıkarları hem de tüm gezegenin yararına hareket etmek zorunda olduklarını ekledi.
Bangladeş'in Kırılgan Durumu
Bangladeş, iklim değişikliğine karşı dünyanın en kırılgan ülkeleri arasında yer alıyor. Bilimsel raporlar, ülkenin yükselen deniz seviyesi nedeniyle topraklarının yüzde 17'sini kaybedebileceğini ve giderek daha sık ve yoğun siklon fırtınalarının tehdidi altında olduğunu ortaya koyuyor.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.