DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.249.030,36 -0,3%

Bangladeş, 8 Bin Arakanlı Müslümanın Girişini Açıkladı

Bangladeş geçici hükümeti, Myanmar'dan gelen 8 bin Arakanlı Müslümana daha ev sahipliği yapamayacaklarını belirtti.

Yayın Tarihi: 04.09.2024 12:58
Güncelleme Tarihi: 04.09.2024 12:58

Bangladeş, 8 Bin Arakanlı Müslümanın Girişini Açıkladı

Bangladeş'te Arakanlı Müslüman Akını

Bangladeş, Dışişleri Danışmanı Touhid Hossain aracılığıyla Myanmar'dan kaçan yaklaşık 8 bin Arakanlı Müslümanın ülkeye giriş yaptığını duyurdu. Hossain, yaptığı basın toplantısında bu gelişmeyi değerlendirdi.

Daha Fazla Mülteciyi Kabul Edemiyoruz

Bangladeş'in mevcut durumda daha fazla Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapma kapasitesinin kalmadığını belirten Hossain, "Bangladeş'te daha fazla insani barınma sağlayamayız," açıklamasında bulundu.

Sınır Güvenliği Sorunları

Hossain, ülkenin Myanmar ile olan sınırının geçişlere kapalı tutulmasına rağmen, bu durumun tamamen güvence altına alınmasının zor olduğunu vurguladı.

Geri Dönüş İçin İletişim Kanallarına İhtiyaç Var

Arakanlı Müslümanların geri dönüşünün kolaylaştırılabilmesi adına, Myanmar'da orduyla çatışan silahlı gruplar olan Arakan Ordusu ile bir iletişim kanalına ihtiyaç duyulduğunu belirten Hossain, bu mesele ile ilgili önümüzdeki günlerde kabinede bir toplantı yapılacağını da duyurdu.

Geçmişteki Çatışmalar ve Etnik Temizlik Suçlamaları

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012 yılında yaşanan Budist-Müslüman çatışmalarında, binlerce Müslümanın öldüğü ve yüzlerce evin yakıldığı olaylar yaşanmıştı. 25 Ağustos 2017 tarihinde Arakan'daki sınır karakollarına yapılan saldırıların ardından, Myanmar ordusu ve milliyetçi gruplar geniş çaplı şiddet eylemlerine başladı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Ağustos 2017'den sonra Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 900 bini geçti. Uluslararası insan hakları örgütleri, bu durumu "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak nitelendiriyor.