Bamya ile Zenginleştirilmiş Süper Tarhana Geliştirildi
Gaziantep Üniversitesi'nin yürüttüğü bir proje sayesinde, besleyici özelliği ile dikkat çeken tarhana, bamya bitkisinin kaygan sıvısı ile güçlendirilerek deprem çantalarına girmeye hazırlanıyor.
Gıda Mühendisliği Çalışmaları
GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram liderliğindeki ekip, Gıda Mühendisliği ve Biyoloji bölümlerinden öğretim üyeleri ile TÜBİTAK destekli bu projeyi hayata geçiriyor. Proje, tarhananın dayanıklılığını artırmak ve besin değerini yükseltmek için bamya sıvısını ve mikroalgleri kullanıyor.
Depremler Sonrası Gıda İhtiyacı
Türkiye, 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından gıda güvenliğini artırmak için yeni çözümler arıyor. Geliştirilen bu 'süper tarhana', uzun raf ömrü ve zengin protein içeriği ile dikkat çekiyor. Amaç, deprem çantalarında yer alarak, göçük altında kalmış kişilerin hayatta kalmalarına destek olmak.
Prof. Dr. Bayram'ın Açıklamaları
Prof. Dr. Bayram, "Bu ürün, depremden etkilenmiş bireylerin hızlı bir şekilde beslenmesini sağlamak amacıyla geliştirildi. Sindirim sistemini düzenleyerek, sağlıklı kalmalarını destekleyecek," dedi.
Gelişmiş Özellikler
Yeni tarhana, katı ve sıvı halde hızlı ya da yavaş tüketilebilir nitelikte olacak. İçeriğindeki vitamin ve minerallerle, günlük beslenme kalitesini artıracağı ve her yaş grubuna hitap edeceği belirtiliyor.
Uzun Süre Saklanabilirlik
Projenin hedeflerinden biri de ürünün uzun raf ömrüne sahip olması. Bu sebeple, AFAD depolarında 2-3 yıl süreyle saklanabilecek şekilde tasarlandı.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı, bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan "süper tarhana", uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek.