Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bugün yeni müfredata dair ilk açıklamayı yaptı. Yarın yeni müfredat çalışmasının paylaşılacağını duyuran Tekin, dileyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden öneride bulunabileceğini kaydetti. Yarın öğleden sonra kamuoyuna yeni müfredatı açıklayacaklarını kaydeden Bakan Tekin, herkesle ortak bir şekilde çalışmak istediklerini ve eğitime katkı vermek isteyenleri dinleyeceklerini söyledi.
Müfredatın bir haftalık süre boyunca askıda kalacağını kaydeden Bakan Tekin, öneri ve görüşlerin yoğun bir şekilde gelmesi durumunda süreyi uzatacaklarını ifade etti. Bir haftalık sürenin sonunda ise müfredat modelinin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından son bir kez eleştirileceğini kaydetti. Sonrasında ise revize edip onaylanacağını ve uygulanmaya başlayacağını aktardı.
Kademleli olarak uygulanacak!
Yeni müfredat, Bakan Tekin’in ifadelerine göre gelecek eğitim öğretim yılında uygulanaya başlanacak. Tüm sınıf düzeylerinde uygulanması durumunda farklı mağduriyetlerin oluşmasını istemediklerini kaydeden Bakan Tekin, her kademenin ilk sınıfında gerçekleştirileceğini aktardı. Böylelikle de yeni müfredatın ilkokul 1, ortaokul 5 ve lise 9’uncu sınıflarda uygulanacağı netleşmiş oldu.
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın bu yıl ders kitabı başvurusu almadığını belirten Bakan Tekin, kitapların ilgili genel müdürlükler tarafından yazılacağını aktardı.
Okuryazarlık konusunda yenilik yapıldı!
Milli Eğitim Bakanı Tekin, müfredattaki ortak bakış açısının ve askıya çıkacak müfredatın teknik detaylarının lansman toplantısında aktarılacağını belirtti. Okuryazarlık konusunda yapılan yeniliklerle ilgili olarak da 9 okuryazarlık türü belirlediklerini söyledi. Bilgi, dijital, sürdürülebilirlik, sanat, vatandaşlık, veri, kültür, görsel ve finansal okuryazarlık olmak üzere 9 türün olacağını aktardı.
Mevcut müfredat ve ülke bazlı yapılan karşılaştırmalarda Tekin, müfredat muadillerinin ağır olduğunu ve 'şu bilgiye de erişsin çocuklar' denilerek konuların yerleştirildiğini kaydetti. Ancak bunun zamanla seyreltildiğini, Japonya ve İngiltere’ye kıyasla Türkiye’de yüzde 50 fazla öğrenim çıktısı olduğunu belirtti. Bunun da sağlıklı bir şekilde kazanımların elde edilememesine sebep olduğunu ekledi. Dolaylı olarak ise çocukların konuyu öğrenemeyip eleştirilere maruz kaldığını belirtti. Yeni müfredatın ise yüzde 35 seyreltildiğini kaydetti. Ayrıca yeni programda daha çok becerilere odaklanıldığını aktardı.
Öğretmenlere eğitim dönemi!
Diğer yandan Yusuf Tekin, yeni programın öğretmenler tarafından uygulanabilmesi için öncelikle öğretmenlerin yetiştirileceğini aktardı. Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğü’nün, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ile eğitim ve öğretim daireleri tarafından programların kesin onayı geldikten sonra hizmet içi eğitime başlayacağını da vurguladı. Onay itibarıyla öğretmenlerin Eylül ayına kadar yeni programın mantığını anlayacakları ciddi bir hizmet içi eğitim sürecine start verileceğini ekledi.
Son olarak Bakan Tekin, yeni uygulama programlarının ve atölyelerin de planlanacağını, okullarda uygulama ağırlıklı eğitim verileceğini kaydetti. Süreçle ilgili olarak ise şunu söyledi:
"İnşallah birkaç yıl içerisinde bu süreç tamamlanır ve çocuklarımız derslerde edindikleri teorik bilgileri uygulayabilecekleri uygulama atölyeleri, uygulama alanlarına da sahip olurlar.”