Gençlere İklim Değişikliğiyle Mücadele Çağrısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın, denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin korunmasının ve iklim değişikliğiyle mücadelenin önemi üzerinde durarak, Türkiye’nin stratejik planlarının güçlendirilmesi için gençlerin katkısının kritik olduğunu belirtti. Aydın, Ankara Üniversitesi ve Deniz Hukuku Ulusal Araştırma Merkezi (DEHUKAM) tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Deniz İklimi Stratejisinde Gençlerin Rolü Projesi" kapsamında yapılan Ulusal Zirve Çalıştayı’nın kapanışında konuştu.
Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Deniz Yönetimi
Aydın, denizlerin sadece doğal güzellikleriyle değil, ayrıca ekonomik, ekolojik ve sosyal yönleriyle Türkiye’nin önemli zenginlik kaynakları olduğunu ifade etti. Gençlerin, deniz iklimi stratejileri oluşturma sürecine aktif katılımının gelecekte büyük umut taşıdığını belirten Aydın, "Denizlerimiz vatan topraklarımızın devamıdır. 'Mavi Vatan' adını verdiğimiz kıta sahanlığımız ve münhasır ekonomik bölgelerimiz, çevresel sürdürülebilirlik sorumluluğumuzu da kapsamaktadır" diye ekledi.
Sıfır Atık Projesinin Önemi
Aydın, Türkiye'nin Mavi Vatan stratejisiyle deniz haklarını koruma kararlılığını vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından desteklenen "Sıfır Atık Projesi"nin çevre bilincinin yaygınlaştırılması açısından önemli bir örnek olduğuna dikkat çekti. Projenin, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir bir çevrenin sağlanması için küresel ölçekte örnek teşkil ettiğini belirtti.
İklim Stratejisi ve Gençlerin Rolü
Aydın, gençleri deniz ekosisteminin korunması ve iklim değişikliği konularında farkındalık kazandırmayı hedefleyen projenin 18-30 yaş arasındaki bireyleri kapsadığını ifade etti. Proje, Türkiye’nin deniz çevresine yönelik mevcut sorunları ele alarak, gençlerin bilgi ve becerilerini artırmayı amaçlıyor. Proje dahilinde, Türkiye'nin farklı bölgelerinden 119 gencin fikir alışverişi yapma ve çözüm önerileri geliştirme fırsatı bulduğunu belirtti.
İklim Değişikliği ve Türkiye’nin Hedefleri
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, iklim değişikliğinin sadece çevreye etki etmediğini, ekonomik ve sosyal boyutları ile kalkınma ve güvenlik meseleleri ile de bağlantılı olduğunu vurguladı. Solak, Türkiye'nin sera gazı emisyon azaltım hedefinin %41 olarak belirlendiğini ve 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefinin büyük bir kararlılık örneği olduğunu ifade etti.
DEHUKAM ve Proje Hedefleri
DEHUKAM Müdürü Mustafa Başkara, iklim değişikliğinin denizlerdeki etkilerinin göz ardı edilemeyeceğini belirterek, gençlerin katkı ve görüşlerinin alınması gerektiğine dikkat çekti. Program, projeye katılan öğrencilere sertifika verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sonlandı.